Cinetunes presents Studio 54, Amsterdam Studio's, 6 april

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Deja vous legendarische Studio 54?

Studio 54 is 1 van de beroemdste en misschien ook wel de beruchtste discotheek uit de jaren 70. De club opende zijn deuren in april 1977 voor het echte exclusieve publiek. Erg moeilijk was het dan ook om binnen te komen in de club. Buiten voor de deur stonden rijen waarin je 3 uur moest wachten, in de hoop dat men naar binnen mocht. Vaak stonden er meer mensen buiten dan er binnen ooit in zouden kunnen. Zelfs wereldberoemde filmsterren of artiesten waren niet automatisch verzekerd tot een toegang van de club. Cher werd ooit eens geweigerd, en ook Nile Rodgers van de legendarische discoformatie Chic kon bij aankomst weer terug naar huis. Toen hij thuis aankwam, heeft hij een nummer gemaakt met als titel 'Fuck Off' om zijn frustraties hierover te uiten. Later veranderde hij met zijn groep Chic de tekst van het nummer in 'Le Freak' wat een wereldberoemde hit is geworden. De portiers hadden de opdracht gekregen om bij ingang een zeer gevarieerd publiek binnen te laten. Was je eenmaal binnen dan hoorde je bij de beautiful people.



Studio 54 was het toppunt van de jaren 70. Decadentie tijdens het hoogtepunt van de discoperiode. Er werden enorme hoeveel heden drugs gebruikt, vooral LSD, quaaludes (een soort valium) en cocaine. De pakjes cocaine werden soms in de jaszakken van de bezoekers gestopt om zo de sfeer in de club beter te maken. Op de dansvloer, bij de toiletten en in de kelder, lagen overal kussens waar seks gestimuleerd werd. De pers en paparazzi werden buiten de deur gelaten omdat er ook veel beroemdheden meededen aan deze orgies. De muziek die er gedraaid werd was niet echt belangrijk: het ging om het binnen zijn en het ultieme gevoel dat bij je los kwam als je daar liep!



Studio 54 werd na 33 maanden gesloten wegens belastingfraude. Bij de inval werden in de plafonds zakken vol met honderd duizenden dollars gevonden die nooit waren opgegeven aan de belasting. Het proberen om de club opnieuw te openen mislukte. De sfeer werd nooit meer zoals het was. Het gebouw bestaat nog wel en er worden af en toe feesten in de oude stijl georganiseerd.

Deze keer organiseerde de organisatie Cintune een avond studio 54 in de Amsterdam studio's. Met als dj's Marcella, Remy, 100% Isis en nog meer. De Amsterdam Studio's zijn niet zo heel erg groot. Het is er lekker knus en gezellig.
Bij binnenkomst werd je letterlijk van top tot teen gefouilleerd. Elk vakje en zakje werd doorzocht. En er werd absoluut geen cocaine in je jaszak gestopt. Bij binnenkomst stond in studio 1 Lo-med (Jonhnny de Mol) te draaien. Het was nog vrij rustig maar de lekker funky tunes die werden gedraaid deden de mensen wel vast wat inkomen. In de eerste zaal hing een gigantisch grote discobal. En de welbekende halve maan die telkens met een lange lepel een snuif cocaine nam hing hier ook aan de wand. Verder was de verlichting in deze zaal dik in orde!



In studio 2 was Macella lekker aan het draaien. Het was hier ook al een stuk drukker en de goedkeurende glimlach was ook hier regelmatig te zien. Rond een uur of 2 waren beide zalen goed gevuld. De grote Campagne Bar van Moet & Chandon werd geregeld bezocht door de bezoekers. En het feest kon beginnen. Marcella gaf het publiek een lekker gevoel mee om naar een enorme mooie avond vol lekkere funky techno, afgewisseld door disco muziek, toe te leven. Die goede sfeer viel helaas een beetje tegen. Nadat Marnix zijn ietwat eentonige maar wel strak in elkaar geregiseerde set had afgerond, begon 100% Isis te draaien. De sound werd vanaf dat moment te eentonig, meer onder het progressive-genre. En dat verwacht je niet als je 35 Euro betaalt voor een kaartje, om je in die goede oude dicovibe uit de jaren 70 terug te wanen!



Het werd al snel op de avond een stuk rustiger in Studio 2, dus maar even in de eerste zaal kijken. Er kon hier gedanst worden op de meerdere discovloeren die waren neergezet. Maar qua muziek was het hier niet anders. Remy draaide een zelfde set als Isis. De meeste mensen waren voor half 5 vertrokken. Ondanks de gortdroge en hapklare sound draaide Remy in zijn stijl een sterke set. Alleen zou de Hagenees nooit worden geboekt op 1 van de echte Studio 54 afleveringen. Dit werd alleen nog maar bevestigd door de lege zaal...



Tekst en foto's: Jos

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws