CD-presentatie State Of Monc @ Off Corso 22 mrt

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Vrijdag 22 Maart Off Corso

Onze preview verklapte het al. Fel uithalende blazers en ratelende ritmes was precies wat het publiek vrijdag 22 maart in de Off Corso kreeg voorgeschoteld.

State of Monc liet duidelijk van zich horen tijdens de cd presentatie van hun debuut album, 'Hand to Mouth'. State of Monc bestaat uit een stel jonge honden met een enorme affiniteit voor jazz zoals die door hun idool Miles Davis werd gespeeld. Maar de invloeden van deze legendarische experimentele jazzmuzikant plaatst de Nederlandse band in het hectische bestaan van alledag en voegt een grote dosis electronica toe aan het door blazers en gitaren gedomineerde geluid. Een flinke adrenalinestoot krijgt de muziek bovendien door toevoeging van hectisch ratelende drum & bass ritmes of anderszins nadrukkelijk aanwezige beats en ritmes.
Hun muzieksoort is moeilijk te omschrijven, is het jazz?, is het jungle? Gelukkig geven ze zelf het antwoord: Powerjazz en Nu-tech Jazz.
En power heeft de jazz van de vijf muzikanten die schuil gaan achter State of Monc zeker, al is het maar door de soms haast manische drum 'n bass ritmes die de groep regelmatig op hoog tempo onder de fel uithalende blazerpartijen en gejaagde klankconstructies laat ratelen. Of de even fel uithalende gitaren die het veelal hoge tempo nog wat meer kracht geven. De band biedt hier en daar een noodzakelijk rustpuntje maar toch vooral stevig doorratelende ritmes waarop de trompettist en gitarist alle ruimte krijgen om de boel behoorlijk op te zwepen. Geweldig om te zien hoe een podium gevuld met artiesten en instrumenten zo'n breed scala van muziek kan produceren. Live voor je neus.

Niet voor niets werden ze tweede achter quick&brite bij de Grote Prijs van Nederland 2000 in de category dance. De Grote Prijs van Nederland is een stichting die tot doel heeft; het stimuleren van talent op gebied van popmuziek. Jaarlijks verzorgen zij een van Nederlands meestbegeerde popprijs met bijbehorend evenement voor talentvolle amateurbands .
Tevens debuteerde State of Monc vorig jaar tijdens het Rotterdamse "World Port Jazz festival" dat in juni plaatsvond op de Kop van Zuid.

Voor de vrijdagavond bezoeker in Off Corso bleek de nu-tech jazz moelijk verteerbaar. De dansvloer direct voor het podium was daardoor niet geheel gevuld. Uitstekend echter voor de aanwezige fans. Waarvan de ene helft vol bewondering het aparte vijftal stond te aanschouwen en de andere zich vol overgave lieten leiden door de ratelende drums en snerpende blazer. Zodoende toverde zij als marionettes de gekste bewegingen uit hun ledematen.

Na het optreden van State of Monc liep de dansvloer pas vol. De Engelse DJ Dego nam vanaf circa 00.45 uur, bezit van de draaitafels in Off Corso om zijn interpretatie van jazzy breaks, funky shit, trippy beats en meeslepend dansvloervoer te bieden aan de aanwezigen. De lichtverteerbare beats deden tot vroeg in de ochtend hun werk. Een enkeling verdiepte zich liever in de logica van een spelletje patience [~pas-sjan-zen] achter een van de aanwezige computers. De dansvloer leed er echter niet onder en bleef warm tot aan sluitingstijd.

Iedere vrijdag avond in Off Corso valt onder de regie van Fertile Grounds, die elke week een andere organisatie ontvangt. Vrijdag 5 april is er wederom een 'Club geluk special' met de cd-release van Zuco 103

Meer info:

Hand to Mouth
Beluister State of Monc
Off Corso website

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws