Transformation @ Nighttown, R'dam - 9 feb

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

De weekend Transformatie

Transformatie staat volgens de dikke Van Dalen voor een gedaanteverandering of omzetting van energie. Het begrip gedaanteverandering is een alledaags begrip en komt in vele hoedanigheden naar voren. Een bezoekje aan de kapper kan zorgen voor een heuse gedaanteverandering. Maar ook bezoekers van voetbalwedstrijden ondergaan een heuse gedaanteverandering. Sommige mensen in een voetbalstadion veranderen van kantoorklerk in een golfballen gooiende 'supporter'. Echt ingrijpend wordt de gedaanteverandering wanneer iemand die voorheen Kevin heette zich plots Kelly gaat noemen. Met alle bijbehorende aanslagen op het ziekenfonds.



In ons geliefde kleine wereldje dat 'Dance' heet, komen we het begrip gedaanteverandering in vele facetten tegen. Als partyganger beleef je ieder weekend een gedaanteverandering in fases. De eerste gedaanteverandering vindt reeds thuis plaats. Voordat een of andere danstempel bezocht gaat worden, komen de mooie feestkleertjes uit de kast. De haren gaan in de lak en de 'smell of nature' wordt te lijf gegaan met dure geurtjes. De volgende stap is de pre-party of anders geformuleerd, het oud-Hollands voordrinken. Dit gebeurt om de sfeer vast naar een hoger plan te brengen. Maar ook om de aanslag op de portemonnee iets te verzachten. Tijdens deze fase vinden enorme transformaties plaats. Stille typjes krijgen een grote mond. Schuchtere dames veranderen in vamps met sexappeal. Mannen gaan joelen en schreeuwen. Oergevoelens komen boven en de drang naar het andere geslacht wordt voor sommige onweerstaanbaar.



Aangekomen in de club gaat de transformatie door. Er worden de nodige consumpties genuttigd en de sociale contacten wat bijgewerkt. Vervolgens doet de muziek haar intrede. Eerst wordt er wat gekeken en geluisterd. Dan begint het dansen, swingen en springen. Dat is waar het om draait in ons wereldje. Mensen die normaal gesproken bij het woord sport aan Mart Smeets en een afstandbediening denken, staan plots een gehele avond te sporten op een dansvloer. Het volledig ontbreken van enig ritmisch gevoel is daarbij geen enkel probleem. Vervolgens gaat de transformatie der feestganger naar het hoogste niveau. Dit niveau kennen we allemaal en proberen we ieder weekend ergens mee te kunnen maken. Het gaat hier om het punt waar het zogenaamd 'los gaat'. Dit is het bekende punt waar de handjes de lucht ingaan. De stemming gaat nog iets verder omhoog en iedereen begint te gillen. Dit is het punt waar bij velen een brede lach verschijnt en de conclusie gemaakt kan worden dat de avond geslaagd is.



Ook de clubs en organisaties zelf werken mee aan de weekendtransformatie. Ze kleden een club leuk aan, zorgen voor mooie lichteffecten en misschien iets van een chill-out. Hierdoor moet je jezelf enerzijds gelijk thuis voelen. Anderzijds waan je jezelf even in een andere wereld, de wereld van de nacht. Je feest, je drinkt en je maakt lol. Een hele verandering met het leventje van door de weeks. Erg belangrijk hierbij is natuurlijk ook de DJ. Deze man of vrouw zorgt voor de juiste vibe en werkt toe naar een bepaalde climax.


De aanleiding van dit stukje is uiteraard de nieuwe zaterdagavond in de Rotterdamse club Nighttown. Het gevoel was even weg en daarmee ook de mensen. Er staat nu een heftige verbouwing op stapel waardoor 'het Nighttowngevoel' weer helemaal terug moet komen. Avonden waar de vonken van afspringen en met een fantastische sfeer. Ze zijn er nog niet helemaal maar de stijgende lijn is wel ingezet. Er wordt weer veel over gepraat. De ideeen zijn er en ook de mensen beginnen weer te komen. Wanneer nu de daadwerkelijke verbouwing ook een succes wordt, zou het weleens helemaal goed kunnen komen met de nachtstad.



Eenmaal thuisgekomen van zo'n avondje stappen ben je lichamelijk getransformeerd. Je bent wat minder steady en een beetje moe. Vaak neem je jezelf dan voor minder te drinken en het niet meer zo laat te maken. Maar in je hoofd ben je juist weer helemaal leeg en fris. Alle ellende van de week ben je vergeten en je kan er weer keihard tegenaan. Het is bekend dat er nog een gedaanteverandering achteraan komt. Maar dit stukje moet positief eindigen. Dus de fase van aspirine, nadorst, het zondagmiddag-ik-heb-honger-maar-ik-krijg-niks-weg-gevoel, de dinsdagmiddagklap etc. etc. wil ik hier gemakshalve niet belichten. Die fase hoort er nu eenmaal bij en daar leer je in de loop van de tijd mee om te gaan. Op naar de volgende transformatie! Vrijdag en zaterdag mogen we weer met MAW te gast in Nighttown.



Succes deze week met het 'gewone' leven!

Nighttown-website

Tekst: Chris
Foto's Jos

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws