Extrema Festival, Aquabest - 21 juli

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Een zonnige sfeer op een bewolkte dag !!


Steve Bicknell
Het weer zat deze zaterdag niet helemaal mee. Een lekker zonnetje had absoluut niet misstaan, maar de positivo's onder ons hadden gewoon gelijk: we moeten gewoon blij zijn dat het niet geregend heeft! Voor de rest werkelijk een en al lof over het Extrema festival! Om toch, als typische Hollander, nog iets negatiefs te noemen: de flessen Wodka Ice waren om acht uur uitverkocht. Maar met dit verschrikkelijke feit viel nog wel te leven. Sterker nog: voor velen bleek dit de redding om het festival tot het einde echt mee te maken!

De opstelling van het festival was anders dan het voorgaande jaar. De ingang was verplaatst, er was een tweede buitenpodium en de tenten waren een stuk groter. Extrema is qua grote dus flink gegroeid, maar dit is niet ten koste gegaan van de sfeer. Veel mooi uitgedoste mensen die je eerder in Berlijn dan in het pittoreske Aquabest zou verwachten. Sommigen van hen leken zelfs zo uit de Christine le Duc folder te zijn gelopen. Maar nog mooier was het feit dat de sfeer deze dag heel relaxed was.




Er waren tijdens deze editie vijf verschillende podia met elk hun eigen stijl. De mainstage was geheel Hollands ingevuld, misschien naar voorbeeld van Sensation. En net als bij het feestje in de Amsterdamse voetbaltempel lieten de Hollandse helden deze zaterdag zien dat zo'n rood-wit-blauwe line-up helemaal niet onterecht is. Naast de progressive- en de technotent waren er nog twee buitenpodia. Een was ingevuld als soort van strandtent met bijbehorende zomerse muziek. De ander gaf een beeld zoals je het graag wilt zien bij een (zomer)festival. Het podium stond in het water, de mensen dansten op het strand en je had een prachtig uitzicht over het water van Aquabest. Tel hier dan nog eens de zomerse klanken van onder andere dj Sneak en Junior Sanchez bij op en je hebt het gemis van zon alweer ruimschoots goedgemaakt.

Een heerlijk dagje uit in Best dus. Nu maar hopen dat het festival niet explosief groeit, zodat de intieme sfeer verloren gaat. Want waar kun je nu in 10 minuutjes een heel festivalterrein rondlopen en dan in dat ene rondje Tiesto, Sander Kleinenberg, Danny Howells en Dave Clarke aanschouwen? Naast deze algehele beschouwing hebben we per podium een aantal artiesten onder de loep genomen. Uiteraard is het forum daar wanneer je het niet eens bent met onze expertise!




Artiest:
Lemon 8 (Bedrock/Basic Beat)
Draaistijl:
Progressive house.
Even voorstellen:
Met 'Model 8' en 'The Bells Of Revolution' scoort hij medio jaren negentig twee enorme clubhits op de internationale dansvloeren. De Rotterdamse dj/producer is het typische voorbeeld van een artiest die in eigen land over het hoofd wordt gezien, maar internationaal tot de groten wordt gerekend. Als je Kevin Saunderson, Richie Hawtin en John Digweed naar hun favoriete Nederlandse producers vraagt, is de kans groot dat ze Lemon 8 noemen. Laatstgenoemde bracht zelfs twee platen op zijn prestigieuze Bedrock label uit. De lancering van 'The Inner Sanctuary Sessions', een serie van zes 12 inches waaraan een album is verbonden, betekent de definitieve comeback van Harry Lemon.
Bijzonderheden:
Vanwege het feit dat de Rotterdammer nog wat vroeg draait, is de tent nog niet echt lekker bemand. Desondanks doet Lemon 8 wel wat van hem verwacht wordt en draait een zeer degelijke houseset, waarin zweverige strings en dwingende baslijnen de hoofdrol spelen.
Beoordeling:
7 1/2




Danny Howells

Artiest:
Silicone Soul (Soma)
Draaistijl:
Soulvolle house.
Even voorstellen:
Met aanstekelijke tracks als 'Right On 4 Tha Darkness' en 'Chic-O-La' veroverden Craig Morrison en Greame Reedie vorige zomer Ibiza. De naam Silicone Soul doet je vermoeden dat de muziek niet bepaald op een natuurlijke wijze wordt gebrouwen, maar het tegendeel is waar. Met het uitstekende debuutalbum 'It's a Soul Thing' bewijzen de heren meesters te zijn van de soulvolle house. In Nederland kunnen we er geen genoeg van krijgen, getuige de vele boekingen van de laatste tijd. Naast de dj-sets in Now & Wow, More en Five Days Off, mogen de heren hun opwachting maken op het Brabantse Extrema festival.
Bijzonderheden:
Craig Morrison en Greame Reedie mogen de Engelse Allison Marks aflossen op het 'Future Funk' podium. Helaas worden de verwachtingen niet waargemaakt. Het bleke Schotse duo is blijkbaar te vroeg uit bed getrapt en 'trakteert' het publiek op een weinig inspirerende set vol monotone platen. Met een beetje fantasie en vooral veel Smirnoff Ice kun je de soul erin nog wel ontdekken. Uiteindelijk blijkt maar weer eens dat gevierde producers niet altijd even sterk achter de draaitafels fungeren.
Beoordeling:
5




Artiest:
Junior Sanchez (Strictly Rhythm/Cube/R-Senal)
Draaistijl:
House met veel vocalen en poppy invloeden.
Even voorstellen:
Vormt samen met Roger Sanchez en Sneak The S-Men. Remixte en werkte in zijn carriere samen met DJ's en acts als Daft Punk, Giorgio Moroder, Superfunk, Armand van Helden, Ian Pooley, Basement Jaxx en Rhythm Masters. To name a few! De Amerikaan bracht helaas nog geen volledig studioalbum uit. Wel een uitstekende verzamelaar van 12 inches op New Yorks vermaarde houselabel Strictly Rhythm, 'Junior Sanchez presents The Bionic Traxx'.
Bijzonderheden:
Junior draait een uitstekende New York houseset, dat door het massaal toegestroomde publiek enthousiast opgepakt wordt. Wel gemakkelijk om met 'Another Chance' van naamgenoot Roger te starten. Het feest der herkenning wint het op dergelijke festivals nu eenmaal van de diepgang. Sanchez draait zowel bekende hits en remixen van Basement Jaxx (Romeo), 'nog een keer' Daft Punk, als meer ondergrondse producties van Mr G ('Get It Got It Good EP') en Harry Romero's 'Tania'. Ondanks de dreigende bewolking aan het begin van zijn set, laat The S-Man veelvuldig de temperaturen stijgen en zelfs wat zonnestralen tevoorschijn komen. Uitstekende performance: we want more!
Beoordeling:
8 1/2




Artiest:
Steve Rachmad (Rotation/Music Man/Scorp)
Draaistijl:
Intelligente techno.
Even voorstellen:
Als je grote artiesten uit de mondiale dancescene vraagt of ze bekend zijn met Nederlandse DJ's of producers, wordt de naam Steve Rachmad veelvuldig gespeculeerd. "Je voelt gewoon dat hij ritme heeft en daar houd ik van", sprak 'legendary' Robert Hood onlangs in BG Magazine. Vooral zijn producties onder de noemer Scorp, Ignacio, Parallel 9 en Sterac worden geprezen door namen als Carl Cox, Sven Vath en Jeff Mills. Niet voor niets bracht de Amsterdammer muziek uit op toonaangevende labels als Fragile van Derrick May, Dave Angel's Rotation en M-Plant van Robert Hood. Op Music Man komt er binnenkort een nieuw studioalbum van Steve Rachmad uit, maar eerst zal hij een mixverzamelaar samenstellen.
Bijzonderheden:
Na een ijzersterke beukset van Steve Bicknell, neemt Rachmad het technogeweld met gemak over. Hij onderscheidt zich van zijn voorganger door meer warmte aan zijn muziek toe te voegen. Mooie techno passeert de revue, techno met een ziel. Dat Steve ook een ijzersterke producer is, blijkt uit de reacties van de toegesnelde techno-diehards die gillen van plezier als de bekende Ignacio en Scorp producties voorbij komen. Hoewel hij nog steeds meer populariteit geniet bij onze zuiderburen, heeft Steve vandaag zijn status in Nederland flink opgeschroefd.
Beoordeling:
8 1/2




Artiest:
Erick E (One Star Recordings/Work)
Draaistijl:
Clubhouse met afwijkingen naar funky techno.
Even voorstellen:
Als de twintigjarige Erick Eerdhuijzen de DMC mixkampioenschappen wint en Neerlands beste dj wordt, gaat het balletje voor de ambitieuze dj/producer rollen. Even later bestiert hij een residentie in de befaamde club RoXY. Onder de noemer Pancake maakt hij zeer succesvolle tracks met filterdiscokoning Olav Basoski, waarvan 'Don't Turn Your Back On Me' het meest tot de verbeelding zal spreken. Daarnaast brengen de twee een tiental prachtige mixverzamelaars op hun eigen Work label uit en compileert Erick o.a. drie afleveringen van Three Dj's In A Box. Als dj daagt hij om de zoveel tijd een internationale topper uit in de ring van de Marcanti Plaza waar zijn eigen Eve avond plaatsvindt. David Morales, Deep Dish en Junior Sanchez werden er al knock-out gedraaid...
Bijzonderheden:
Vandaag draait Erick vooral erg energiek. Dampende house en techno voor een publiek dat er van lijkt te smullen. "Vorig jaar was Erick ook al de beste van het festival", vertelt een bezoeker wanneer de massa voor de zoveelste keer uit zijn dak gaat! Op de grootste 'dansvloer' van het festival dat gesitueerd is voor de zogenaamde Mixed stage, krijgt men er geen genoeg van. Zowel een klassieker (dan wel gekleed in een modern jasje) 'Velocity Funk' van Kevin Saunderson als de laatste clubknallers gaan erin als koek! Een set met power!
Beoordeling:
7 1/2




Artiest:
Tiesto (Blackhole Recordings)
Draaistijl:
Ehm: trance? Oke, met een klein beetje techno. Tech-trance dan maar...
Even voorstellen:
De uit Breda afkomstige Tijs Verwest is een gelovig man. Hij gelooft in zijn muziek en natuurlijk de verkoop daarvan. Niet voor niets bracht hij de ene na de andere 'In Trance We Trust' verzamelaar uit (naast de overige compilaties). Begonnen in de Basic Beat store van Ronald Molendijk, groot geworden met zijn eigen Black Hole label waarvan het vinyl gretig aftrek vindt bij de liefhebbers van het melodieuze spul. Productief gaat het ook best aardig, want met eigen tracks en remixen als 'Der Blackentrommel', 'Flight 643' en Innocent's 'Delerium' drukt de melancholische muzikant zijn onuitwisbare stempel op de Hollandse trancesound met een vleugje techno. Zijn debuutalbum schijnt af te zijn, we wachten in spanning op de releasedatum.
Bijzonderheden:
Na een zeer sterke set van collega Erick E pakt Tiesto het indrukwekkend goed op. Zijn veelal vocale tranceplaten worden met gejuich ontvangen. De onvermijdelijke breaks nemen we dan maar op de koop toe. Eerlijk is eerlijk, meneer Verwest doet het gewoon goed, windt het publiek om zijn vingers en speelt ermee op zijn eigenzinnige wijze. Hoorden we overigens ook een plaat, waarin Tiesto samenwerkt met het drum & bass collectief Kosheen?
Beoordeling:
7




Artiest:
Sander Kleinenberg (NuBreed)
Draaistijl:
Progressive house.
Even voorstellen:
De Nederlandse dj en producer zegeviert wereldwijd met zijn diepe progressive sets. Vooral na zijn fantastische mixalbum dat hij mocht samenstellen voor het befaamde Global Underground, is zijn carriere in een stroomversnelling terechtgekomen.
Bijzonderheden:
Uiteraard staat Kleinenberg in de Progressive tent waar hij behoorlijk stevig te keer gaat. De succesvolle dj wil op Nederlandse bodem blijkbaar alles uit de kast halen en lijkt daardoor wat gespannen. Dat blijkt nog eens als een plaat enkele malen overslaat en hij die plaat woedend naar achteren smijt. Nergens voor nodig, want Kleinenberg geeft het publiek waar het voor kwam. Stevig knallende beats, sfeervolle vocalen, melodieuze synths en vooral diepe grooves. Opnieuw blijkt Kleinenberg een fantastische dj, technisch niks op aan te merken, mooie lange overgangen en een verrassende platenkeuze. Het publiek smult ervan!
Beoordeling:
7




Artiest:
DJ Sneak (Cajual/Henry Street Music/Strictly Rhythm)
Draaistijl:
Filterdisco.
Even voorstellen:
Carlos Ruben Sosa, beter bekend als Dj Sneak, verhuist op zijn dertiende van Puerto Rico naar Chicago wat een grote muzikale invloed op hem heeft. De salsa, merengue en latin worden verruild voor disco, soul, funk en de eerste elektronische dansmuziek. Hedendaags weet hij als geen ander deze stijlen met elkaar te vermengen, hetgeen hem uniek maakt. Samen met Armand van Helden maakt hij een van de allereerste filterdisco platen, 'Psychic Bounty Killaz' genaamd en worden artiesten als Daft Punk, Basement Jaxx en Cassius hierdoor geinspireerd. Samen met Cajmere, een pseudoniem van Curtis Alan Jones (later ook wel bekend als Green Velvet), staat hij aan de basis van het succes van Chicago houselabels als Relief en Cajual en brengt hij de ene na de andere klassieke housetune uit, zoals de clubhit 'Can't Hide From Your Bud.' Op Magnetic Records verscheen onlangs zijn sterke nieuwe lp 'Magnetic Illusions'. Houd ook zijn vele releases op 12" in de gaten.
Bijzonderheden:
De organisatie heeft het podium tot 'Future Funk' gedoopt, terwijl ze de stellages in het water voor zich zag staan. Aan dj Sneak, de Caraibische Carlos Ruben Sosa de eer om Extrema af te sluiten, alvorens het vuurwerk boven het water mag losbarsten. Vuurwerk is het niet wat Sneak ons geeft, maar knallen doet het wel. Disco, soul en funk worden door de filters gehaald en met bekende tunes van Daft Punk, Whitney Houston(!) en Dee-Lite's 'Groove is in the Heart' heeft Sneak onze voeten stevig in zijn greep. Echte climaxen ontbreken, maar wie zin heeft om gewoon lekker los te gaan bij het kleine openluchtpodium beleeft twee fantastische uren!
Beoordeling:
8


Artiest:
Dave Clarke (Reload/Deconstruction/!K7)
Draaistijl:
Techno
Even voorstellen:
Dave Clarke heeft een vrij norse uitstraling. Zo angstaanjagend als zijn blik kan zijn, zo gruwelijk klinkt zijn muziek. Remixen voor Depeche Mode, Underworld en Leftfield klinken huiverig, maar zijn vooral angstaanjagend goed! De vermaarde Red producties worden nog steeds gretig gedraaid door veel techno dj's. Zijn energieke dj-sets kun je beluisteren op verzamelaars als 'World Service' en 'Fuse presents Dave Clarke'. Inmiddels is de Brit druk aan het werk om zijn vervolg op het fantastische debuutalbum 'Archieve One' uit '96 af te ronden.
Bijzonderheden:
Geen technotent of Dave Clarke vind je achter de draaitafels. De technisch zeer begaafde dj kwam naar Eindhoven, nam plaats op het podium en doet vervolgens gewoon wat er van hem verwacht wordt. Een meedogenloze technoset waarin de platen elkaar in abnormaal hoog tempo opvolgen. Hard, duister, fel en vooral meedogenloos beukend is de techno die Clarke via het mengpaneel, zoals altijd zijn grootste wapenfeit, de tent in knalt. Het geluid in de technotent had best een extra speakerset mogen hebben, want niet altijd klinken de zwaar overstuurde baslijnen erg zuiver. Maar dat lijkt niemand te deren. Bij Clarke weet je wat je krijgt en dat is voor veel mensen nog altijd een lekker stukje zekerheid. Ook dit keer stelt hij niemand teleur, de enthousiaste reacties uit de volle tent zijn duidelijk genoeg!
Beoordeling:
9
Extrema: tot volgend jaar !!

Tekst: leader Chris
Beschouwingen: Nico & Marcel
Foto's: :::ReMkO:::

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws