Basement Jaxx - Paradiso Amsterdam, 18 mei

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

26 juni is het eindelijk zover! Dan ligt het langverwachte vervolg op het geprezen album Remedy van Basement Jaxx in de schappen. Op een typische wijze combineert het Jaxx-duo de nodige funk, soul, r&b, latin en 2-step met energieke housebeats. Ter promotie van de release kwamen de heren naar Nederland om naast de interviews een dj set ten gehore te brengen in het Amsterdamse Paradiso. Vernoemd naar hun allereerste clubavonden in een Mexicaans restaurant in Brixton Londen, zal 'Rooty' de hoge verwachtingen naar alle waarschijnlijkheid waarmaken! In Paradiso werden de nieuwe nummers met enthousiasme ontvangen en waren Felix Buxton en Simon Ratcliffe gezien hun lichaamstaal erg tevreden over deze positieve reacties.

Felix Buxton & Simon Ratcliffe aka Basement Jaxx

Rond de klok van halftwee begonnen ze aan hun dj set. Meteen kwamen de bekende klanken van hun eerste single 'Romeo' door de oude kerk en het ijs was gebroken. De poptempel was weer eens ouderwets afgeladen met liefhebbers van funky en soulvolle house gedrenkt in een aanstekelijk latin-sausje. Vooral de belichting kwam uitstekend in overeenstemming met de muziek, want die straalde veel warmte uit! Mooie rode, blauwe en gele lichteffecten wisselden elkaar af en ook aan het plafond hingen grappig gekleurde creaties die het feest compleet maakten. Een minpunt was het geluid. Steen en been klaagden de heren al over het geluid in de club na hun energieke liveshow van vorig jaar, die overigens werd uitgezonden op Nederland 3 door VPRO's Lola Da Musica. Ook deze keer was er niets verbeterd. De bassen klonken te zwaar en te dof waardoor de metallic gitaren, jazzy saxofonen en pianopartijen zowat verslonden werden door de dwingende beats.

Maar niet getreurd, want als je jezelf precies midden in de zaal stationeerde, galmden de bassen meer naar de zijkanten en kwamen de overige klanken beter tot hun recht. Het eerste uur leek het erop dat Simon beter met het publiek communiceerde dan zijn collega, want telkens als hij het vinyl op de SL's plaatste gingen de handjes automatisch de lucht in. Dit was bij Felix wat minder het geval, omdat hij iets te diep draaide voor een overgroot deel dat was gekomen voor 'Bingo Bango'. Jump & Shout' en 'Red Alert'. Om de drie, vier platen wisselden ze elkaar af en toen ook Felix goed door had wat van hem werd verwacht, was het pas echt feest! Je kunt je wel voorstellen wat het resultaat is als Bob Sinclar's 'Got To Be Free' (met de vocalen van discoheld James Williams) wordt afgewisseld met 'Mine To Give' van Photek (inclusief de vocals van legendary Robert Owens)! Meer uit dat genre van o.a. Dj Sneak, Masters At Work en Roger Sanchez volgde en het publiek leek ervan te smullen!

Basement Jaxx - Rooty, 25 juni in de schappen!

Ondanks dat ze een dj set draaiden en dus niet live optraden, kwamen er zeker zes nieuwe tracks (en/of remixen daarvan) van het duo voorbij. 'Just One Kiss', 'Where's Your Head At' en 'Do You're Thing' kwamen het beste uit de bus. Het leuke daarvan was dat de mensen die platen nog niet kenden, maar wel meteen doorhadden dat ze van Basement Jaxx waren. Zo typisch, eigenzinnig en kwalitatief klinkt hun muziek! 'Just One Kiss' is soulvolle house van de bovenste plank. Een tune die de clubs op Ibiza gaat domineren, let op mijn woorden. Op 'Where's Your Head At' combineren Simon en Felix scheurende punk met heavy techno! Wel eens van gehoord? Nee...het is de klasse van Basement Jaxx die het elke keer presteert om vernieuwend voor de dag te komen. Het ultieme hoogtepunt van zowel Rooty als hun dj set is het door blues, soul en latin geinfecteerde 'Do Your Thing' waarin jazzy pianopartijen, soulvolle vocalen en een heerlijke housebeat voor carnaval op de dansvloer zorgen. En dat was het ook afgelopen vrijdag in Paradiso: puur Braziliaans carnaval van een act die volgens Daft Punk de enige is met een vernieuwende sound! Ik bedoel maar...

Basement Jaxx staat maandag 4 juni live op de planken van Pinkpop en vervolgens vrijdag 8 juni op het Drum Rhythm festival op het Java eiland. Rooty ligt maandag 25 juni in de winkel, eveneens de nieuwe single Romeo met de vocals van r&b diva Kele le Roc. Het interview met de heren kun je begin juli terugvinden in BG Magazine

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws