Drie streamingservices uit de lucht

Mark Hofman | 22 november 2015
algemeen

We schreven er al eerder over deze week: Apple Music haalt Beats Music uit de lucht. Apple had het bedrijf overgenomen en trekt nu de stekker eruit, maar Beats is niet de enige service die uit de lucht gehaald wordt.

In een paar dagen tijd zijn zowel Beats Music als Rdio en Zune op non-actief gezet. Apple deed dat met Beats, Rdio kondigde aan dat het zijn deuren ging sluiten en Microsoft trekt de stekker eruit bij Zune.

Vele fans van Rdio weten het misschien niet, maar deze service was de allereerste streamingservice in Amerika. Rdio was ook de eerste die met interactie kwam: het bepaalde welk album je leuk zou vinden en welke tracks je zou moeten luisteren. Uiteindelijk is de service verkocht voor 75 miljoen dollar door Pandora die de stekker uit Rdio trok om haar eigen Ticketfly groter te maken.
 


Sommige professionals uit het vak voorspelde al een einde aan Beats Music ver voordat Apple Music überhaupt het daglicht zag. Apple werkt er hard aan om hun streamingservice groter te krijgen dan Spotify en met de aankoop van Beats voor 3 miljard dollar, dacht de fabrikant dat te kunnen realiseren. Het bracht Apple op 6,5 miljoen betalende abonnees, nog steeds maar een kwart van het aantal dat Spotify op dit moment heeft. Om de kansen te vergroten wil Apple dat alle gebruikers de overstap maken naar hun eigen streamingservice, daarom gaat de stekker eruit bij Beats.

Bij Zune gebeurt er ongeveer hetzelfde. Microsoft heeft drie jaar geleden een nieuwe service gemaakt genaamd 'Groove Music Pass', Zune moet daaronder lijden en staat op non-actief. De gebruikers van de service werden geadviseerd om over te stappen naar Groove.

De strijd tussen de services lijkt alsnog een strijd te zijn die niet te winnen is, Apple is de op twee na grootste van de wereld maar is in vergelijking met Spotify nog helemaal niets. Er is steeds minder concurrentie en terwijl de kwaliteit maar blijft stijgen. We zijn benieuwd waar dit toe leidt

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws