Het drama rondom SFX

Mark Hofman | 3 januari 2016
algemeen

Waar 2015 voor de dance-industrie een heel goed jaar was, was dat voor SFX Entertainment niet helemaal het geval. Het bedrijf draaide verlies in het tweede kwartaal van 2015 en ging keihard achteruit. Na wat investeringen probeert de organisatie van het bedrijf hulp te zoeken in verschillende hoeken. Hoe kan het dat zo'n groot bedrijf opeens zo de mist in gaat? En belangrijker: hoe ziet de toekomst eruit?

SFX Entertainment is een Amerikaanse organisatie bekend van wereldwijde feesten als Tomorrowland en Electric Zoo. De organisatie werd in 2012 opgericht door Robert F. X. Sillerman en is sindsdien een van de grote spelers in de scene. Daarnaast is het bedrijf eigenaar van het Nederlandse ID&T dat feesten als Mysteryland, Sensation en Q-Dance op zijn naam heeft staan.

Verlies

Ondanks dat SFX Entertainment een grote speler is, draaide de organisatie in het tweede kwartaal van 2015 verlies. De bezoekersaantallen namen toe en de omzet steeg met 48,3 procent, maar desondanks waren de kosten omhoog gegaan wat een verlies van 48 miljoen dollar betekende. Sillerman lag er niet wakker van, want met een samenwerking tussen Spotify en Beatport, Tomorrowland en Defqon.1 in het vooruitzicht zou het toch allemaal wel goed komen? Niet dus.

Na het verlies deed Robert Sillerman pogingen om SFX van de beurs te halen waar het bedrijf sinds 2013 op staat, een proces dat niet soepel verliep. Beatport deed geen betalingen meer aan bepaalde labels tot het proces voltooid was en Sillerman raakte verwikkeld in een rechtszaak aangaande de oprichting van SFX.

Investeringen

Ondanks alle tegenslagen zag SFX toch een lichtpuntje aan de horizon: het kreeg een bedrag van negentig miljoen dollar aan investeringen. Zo'n zestig miljoen dollar kwam voort uit investeringen en daarbij kwam er nog eens dertig miljoen dollar aan herinvesteringen binnen. Sillerman liet weten dat de investeringen het vertrouwen van de aandeelhouders vertolken en dat het geld gebruikt gaat worden voor nieuwe initiatieven die SFX gaat ondernemen. Lang verhaal kort: het bedrijf kan zich weer gaan concentreren op het produceren van onder meer grote festivals.

Ondanks dat al het geld is binnengekomen is er een destijds een speciaal comité aangesteld dat onderzoekt of er onderdelen verkocht kunnen worden of zelfs het hele bedrijf. Een kanshebber op de overname was Live Nation, de directe concurrent van SFX. Live Nation is de grootste entertainment onderneming ter wereld en is op Nederlandse bodem eigenaar van Down The Rabbit Hole, Lowlands, North Sea Jazz en Pinkpop. Live Nation had tot 2 oktober 2015 om een beslissing te nemen, maar heeft besloten SFX niet over te nemen.

John de Mol

SFX is tot op heden niet overgenomen door Live Nation, maar over het Nederlandse ID&T lijken de onderhandelingen wel soepel te verlopen. De Nederlandse vertakking van SFX zou gekocht kunnen worden door niemand minder dan John de Mol. Het kan zijn dat je je vraagtekens zet bij de naam John de Mol als het om dance gaat, maar zo gek is de link nog niet. De Mol is met zijn label Talpa Music jarenlang uitgever geweest van de muziek van onder andere Tiësto, Afrojack en Laidback Luke. Oprichter van Q-Dance Wouter Tavecchio en ID&T jurist Bas Meijer hebben het plan om ID&T over te nemen en zijn daarover in gesprek met John de Mol. Het aandeel van SFX kost op dat moment ook minder dan dertig dollarcent, waardoor een faillissement niet uitgesloten lijkt.

Cream

Terwijl ze in Nederland bezig zijn met de overname van ID&T, probeert SFX James Barton naar binnen te loodsen om de organisatie uit haar benauwde positie te halen. Barton is niet alleen mede-eigenaar van Cream, maar is momenteel ook president van Electronic Music binnen Live Nation. In 2014 stond de ondernemer nog in de Rolling Stone Top 50 meest belangrijke personen in edm. De twee zijn dicht bij een akkoord.

SFX Entertainment

SFX Entertainment: een gigant met veel tegenslagen. De grootste feesten op aarde worden georganiseerd door deze organisatie en wat zou het zonde zijn om deze grote speler te verliezen. Met de eventuele overname van ID&T en de samenwerking met James Barton moet het bedrijf er weer bovenop komen en dat zien we maar al te graag gebeuren.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws