David Bowie (1947-2016)

Bart Remmers | 11 januari 2016
algemeen

Gisteren is twee dagen na zijn 69ste verjaardag David Bowie overleden. Het pop- en rockicoon was zeer invloedrijk op het gebied van elektronica en werkte samen met verschillende grote danceproducers.

Het nieuws kwam vanochtend plots: twee dagen na zijn 69ste verjaardag en de release van zijn zeer goed ontvangen 25ste studio-album 'Blackstar' werd bekend dat David Bowie (echte naam: David Robert Jones) aan leverkanker is overleden. Het Britse icoon wist al achttien maanden dat hij ernstig ziek was.

Kraftwerk en Guetta

Sinds eind jaren zestig is Bowie verantwoordelijk voor zeer invloedrijke albums en singles. Enkele van de beste platen uit de pop- en rockhistorie zijn van zijn hand. De glamrock-platen van Ziggy Stardust, de Berlijn-trilogie – hevig geïnspireerd op het werk van Kraftwerk – en de funky pophits uit de jaren tachtig: allen even onvergetelijk.

Afgelopen vrijdag kwam album nummer 25 uit: 'Blackstar'. Daarop freejazz-invloeden, maar ook wat van het drum & bass-geluid waarmee de zanger in de jaren negentig ook experimenteerde. Plus teksten die met de wetenschap van Bowie zijn dood, behoorlijk wat aanwijzingen over zijn naderende einde bevatten.

Bowie was niet vies van flirts met elektronische artiesten, dj's en populaire danceproducers. Zo verscheen er zo'n tien jaar terug een remix-EP met daarop onder meer een David Guetta-bewerking van het legendarische 'Heroes'. Drie jaar terug deed LCD Soundsystem's James Murphy nog de magistrale Steve Reich-remix van 'Love is Lost'.

Met het overlijden van Bowie heeft de muziekwereld een van de grootste, meest innovatieve en kleurrijke artiesten verloren.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws