Streams tellen mee bij platinum en gouden platen

Mark Hofman | 2 februari 2016
algemeen

Calvin Harris kreeg er kort geleden nog één: een platinum plaat voor één van zijn tracks. Gouden en platinum platen zijn zo'n beetje de mooiste waarderingen die een artiest kan krijgen voor een album of track. De Recording Industry Assosciaton of America (RIAA) kijkt normaal gesproken naar het aantal verkochte platen, maar vanaf nu worden ook het aantal streams meegeteld.

Streamen van muziek

We kunnen er niet meer onderuit: het "ouderwetse" downloaden van tracks, en zeker het kopen van cd's en singles, gaat het verliezen van streamen van muziek. Services als Spotify bieden al jarenlang streams aan, maar ook Beatport en Amazon beginnen met streamen. Kortom: streamen is heel erg belangrijk aan het worden voor de muziekindustrie en waarom zouden het aantal streams dan niet meetellen voor een platinum of gouden plaat? Dat is precies wat de RIAA ook dacht en daarom komt daar nu verandering in.

Streams tellen mee

De RIAA heeft besloten om streams mee te laten tellen voor een gouden of platinum plaat, maar daar is niet iedereen het mee eens. Op dit moment is het namelijk zo dat de artiest bij 500 duizend verkochten tracks een gouden plaat krijgt, en bij het dubbele aantal een platinum plaat. De lijst met artiesten die een platinum plaat hebben gekregen is redelijk lang te noemen, en het is dan ook geen verrassing dat deze artiesten het niet eens zijn met de nieuwe ontwikkelingen. Een track verkopen is namelijk toch echt een stuk moeilijker dan een track laten streamen, toch?

Oplossing

Gelukkig heeft de RIAA een oplossing voor het bovenstaande probleem. Het is niet zo dat één stream gelijk staat aan één verkochte track, dat zou inderdaad niet eerlijk zijn tegenover de artiesten die het wel met verkochte platen moesten doen. Daarom staan in de nieuwe regeling 1500 streams gelijk aan 1 verkochte plaat, een stuk eerlijker wat ons betreft. Volgens de website Pitchfork zou dat betekenen dat 1,5 miljard streams goed zijn voor platinum, en dat is ook een hele prestatie! 

De regels voor het krijgen van een gouden of platinum plaat zijn veranderd, maar de eer blijft net zo hoog.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws