Moeten we drugstesten op festivals toestaan?

Jonas | 6 februari 2016
algemeen

In de periode vóórdat de festivals weer losgaan laait de discussie over drugstesten altijd weer op. Moeten we drugstesten toestaan op festivals, of geeft dat bezoekers juist motivatie om drugs mee te nemen. Partyscene neemt de discussie onder de loep.

Levensgevaarlijk

Vrijwel elk jaar komt het bericht dat er een dode is gevallen op een festival door het gebruiken van drugs. Nou is het ook vaak het geval dat wanneer er iemand overlijdt op een festival, er al snel de conclusie wordt getrokken dat het door drugs komt. Toch zijn er genoeg gevallen waarbij verkeerde drugs toch de doodsoorzaak zijn. De meningen over het laten testen op festivals zijn verdeeld.

Drugstest

Er is vraag naar een anonieme drugstest. Maar bij veel festivals wordt je bij de entree gecontroleerd of je geen drugs bij je hebt. Dan is het natuurlijk apart dat mensen die de drugs mee naar binnen smokkelen het binnen kunnen laten testen.Op de meeste festivals is er alleen de mogelijkheid om XTC te laten testen. Daarnaast is het op een festivalterrein veel moeilijker om de verkeerde pillen uit de test te pikken, in een lab is er 100% zekerheid. En wanneer je de drugs laat testen, dan hef je de taboe die rondom het gebruiken van XTC op waardoor mensen makkelijker de pillen eens gaan uit proberen.

Veiligheid voorop

Het lastige aan de discussie is dat de veiligheid en de gezondheid van de mensen prioriteit nummer één is. Het gaat over mensenlevens en dus moet je er alles aan doen om te voorkomen dat en mensen komen te overlijden. Een drugstest op een festival kan daar een grote rol in spelen.

Wat vind jij? Laat je mening horen hieronder!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws