Kom van je stress af; bezoek een concert!

Martijn Bastianen | 15 april 2016
algemeen

Foto: unsplash.com

Van livemuziek krijg je minder stress, blijkt uit een studie. Als jij lekker naar een optreden gaat, doet dat iets met je innerlijke gesteldheid. Hoe geweldig is het dan als je met je vrienden op een festival staat te feesten, lallen, drinken en ga zo maar door? Precies, livemuziek is goed tegen de stress.

Er zijn veel studies die hier onderzoek naar hebben gedaan. Daarin werd getest hoe de mensen reageerden op muziek. In deze studie hebben ze het anders aangepakt. Hier hebben ze de publieke setting nagebootst. 117 mensen hebben een concert bijgewoond van Eric Whitacre. De groep bestaande uit 117 man was erg gevarieerd, van mensen die voor het eerst naar een liveconcert gingen tot de hard concertgangers.

Onderzoek

Door de onderzoekers werd er gekeken naar hoe de gesteldheid was van de mensen voorafgaand aan het concert. Na zestig minuten werden deze mensen nogmaals getest om te kijken hoe het er voor stond. De bevindingen tonen een aanzienlijke vermindering van de stofjes cortisol en cortisone. Het dhea (dehydroepiandrosteron) ging bij de vrouwen omlaag, en bij de mannen omhoog. Vaktermen die jij en ik niet begrijpen, vandaar dat we het hebben uitgezocht. Cortisol en cortisone zijn eigenlijk verantwoordelijk voor de stress in je lichaam. Dhea is de meest voorkomende steroïde in ons lichaam zorgt voor verlaagd cholesterol en de versterking van spiermassa en immuunsysteem.

Dit was bij een concert van symfonische muziek, maar hoe zou dit zijn bij een edm-concert?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws