#TechnoTuesday: Berlijn

Martijn Bastianen | 17 mei 2016
algemeen

Berlijn: dé stad om de roots van techno te ervaren. Daarvoor gaan we terug in de historie van de wereldstad. Het wordt gezien als het mekka van de techno. Zo is Detroit de voornaamste stad waar techno is ontstaan, maar Berlijn heeft het genre doen ontwikkelen. Daarom gaan we voor deze #TechnoTuesday inzoomen op deze bijzondere metropool.

Het begin

Waar is het begonnen? Berlijn’s techno-scene is ontstaan na een lange historie van problemen en fascisme. Daarbij moeten we de val van de berlijnse muur in 1989 meenemen. Veel jeugd ging verlaten gebouwen gebruiken als illegale feestlocaties. Deze feesten waren door heel Berlijn te vinden. Techno werd de herenigingsmuziek van die periode. De redenen daarvoor zijn de nieuwe energieke sound,  de magische locaties waar werd gefeest en de lading vrijheid die het met zich meedroeg.

Invloeden

De invloeden van Detroit zijn door de hele scene te vinden. Berlijnse dj’s bestempelen die stad dan ook altijd als hun grootste invloed. Underground Resistance, één van de grootste techno-platenlabels uit Detroit, is de invloedrijkste inspiratie. Daarnaast is er wel een bepaalde splitsing in de techno ontstaan. Door ‘onze’ gabber-muziek is er namelijk een tweestrijd in techno, namelijk de snelle rave-techno en minimal techno.

Sound

Rave-techno en minimal techno dus. In het begin waren producers geinteresserd in de snelheid van techno. Ze experimenteerden met het geluid van techno, door de hardcore-invloeden van de stad. Dit deden zij meer dan dat in Detroit het geval was. Bij minimal kom je de hardkern techno tegen, waar er een gemiddelde trage snelheid is. Zo is elke soort techno terug te vinden in Berlijn. Met als keynote dat de Duise hoofdstad techno meer heeft doen ontwikkelen dan welke stad dan ook.

Ontwikkeling

Easyjet. Echt waar, door de goedkope vliegtuigmaatschappij werd techno nog groter in de stad. Mensen konden al voor minder dan 100 euro naar Berlijn toe. Daardoor kwam het techno-toerisme op gang. En daarmee verdient Berlijn nog steeds heel veel geld. Ongeveer elf miljoen toeristen per jaar bezoeken de metropool, waarvan één derde voor het nachtleven komt.

Dé club en scene

Techno leeft dus in Berlijn. De stad wordt niet voor niets al sinds jaar en dag gezien als het mekka van de techno. Met wereldklasse feestjes op de meest zinderende locaties is Berlijn koploper op techno-gebied. Grote techno-clubs zijn Tresor en Berghain, waarbij Berghain (voorheen: Ostgut) de grootste en populairste club van de hoofdstad is.

IJzerwaren

Als er één vette techno-club in Berlijn is, dan is het wel de legendarische club Berghain. Het roemruchte deurbeleid van deze club heeft zo zijn redenen is onze ervaring: ja, men wil de mythes die de ronde doen in stand houden. Zo werd Paris Hilton zelfs al een keer geweigerd door doorman Sven Marquardt, die meer ijzerwaren in zijn gezicht heeft hangen dan de plaatselijke Gamma in haar assortiment heeft. Het wel of niet toegelaten worden is voor velen een mysterie en dat is juist wat de club in stand wil houden, vandaar de vaak uren durende rij.

Gay of straight

De kans dat je binnenkomt, is als gay wellicht ook groter dan als hetero. Als er geen thema-avond op de agenda staat, begint een normaal weekendje Berghain op zaterdagnacht twaalf uur… en gaat door tot maar liefst maandagmiddag twaalf uur! Bouncer Sven, die naast alle piercings ook nog eens zijn halve gezicht heeft laten tatoeëren, voelt feilloos aan wie wel en niet open-minded genoeg is om de techno-tempel te mogen betreden. Het publiek dat door de ballotage komt, 'past' gewoon in Berghain en valt niet uit de toon. En daarvoor moet je inderdaad wel een beetje open-minded zijn… en van techno in zijn rauwste variant houden! Bovendien hebben de Berlijners zélf een streepje voor: het deurpersoneel bezit de gave om feilloos gezichten te onthouden, dus veel-geziene gasten (en een paar van hun vrienden) omzeilen de lange rij en melden zich bij een aparte zij-ingang.

O ja, niet onbelangrijk: foto's maken is ten strengste verboden en de grote meerderheid van de het brave publiek houdt zich hier gelukkig ook aan! Het draagt er toe bij dat er inderdaad maar weinig bekend is over hoe het er eenmaal binnen aan toegaat, en terecht. Berghain moet je gewoon ervaren en er met volle teugen van genieten!

What to expect

De club kent meerdere levels en area's, zoals daar ook de Panorama-bar is, waar een iets vriendelijkere en toegankelijkere mix van house en techno wordt gedraaid. Er staan ook andere namen geprogrammeerd dan de dj's die op de main dancefloor van Berghain draaien. Techno-giganten als Boris, Adam Beyer, Joseph Capriati en Monika Kruse zijn slechts een paar van de meest bekende dj's die er geregeld te bewonderen zijn. Daarnaast is er ook nog het ondergrondse Lab-O-Ratory, dat vrijwel alleen met speciale, grote thema-avonden geopend is, zoals met Sylvester (Oud en Nieuw) of tijdens gayfeest FC Snax.

Laat je niet afschrikken door de mix van gay en straight; de mix is namelijk perfect (50-50) en de meest uiteenlopende types passeren je dan ook op de dansvloer van de main dance area. Opvallend is dat ondanks dat gay en straight door elkaar heen lopen, er een soort natuurlijke schifting plaatsvindt op de dansvloer: rechts voor de dj staan vooral de hetero partygangers, links de gays, te herkennen aan het feit dat zij vaak shirtless zijn… Vier enorme, metershoge speakers zorgen voor werkelijke het allerbeste geluid dat je je maar kunt wensen, maar vergis je niet wanneer je achter twee van deze speakers denkt de toiletruimtes in te lopen, want daar bevindt zich een heus doolhof, onder de gays bekend als de darkroom…

Een houten lepel en een pan

Back to the music: rauwe techno, die simpelweg perfect past in de industriële omgeving van het pand dat Berghain is. Dj's die hun opwachting maken houden niet van heel veel vocals, maar wel van scratches, kicks en vooral het betere stampwerk! Laat in de nacht heb je soms het idee dat er ergens iemand met een houten lepel op een pan staat te slaan, zó bizar is de snoeiharde techno bij vlagen. De oude warmtekrachtcentrale doet vanaf de buitenkant een beetje aan als een spookhuis, maar binnen zijn sommige muren in de entree behangen met peperdure kunstwerken. In zo'n omgeving zou vocal house, mainstream edm of trance simpelweg niet passen.

In elk geval concluderen wij na een paar bezoekjes aan Berghain dat dit écht een club als geen ander is en dat de club meer dan terecht staat aangeschreven als een van de allervetste van de wereld!

Beeld via Wikipedia en Facebook-pagina Berghain official

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws