'Pump Up The Volume': docu over house

Peter Güldenpfennig | 1 juni 2016
algemeen

Pump Up The Volume: history of house

In 2001 zond de Engelse zender Channel 4 een driedelige documentaire uit over house, 'Pump Up The Volume'. In sneltreinvaart krijg je alles te horen over 'who is who' in de geschiedenis van house. Die sneltrein dondert overigens wel een tijdje door, want bij elkaar is het ruim twee uur aan historie over house die je voor je kiezen krijgt. Onder meer Derrick May, Larry Levan, Paul Oakenfold, Little Louie Vega en Frankie Knuckles komen voorbij. Namen die daadwerkelijk een stempel op de house hebben gedrukt dus. 

Niet álles over house

Wel een kanttekening, want zoals zovele Engelse producties gaat de documentaire op een gegeven moment wat de chauvinistische kant op. Ja, we weten dat Engeland het eerste Europese land was waar house arriveerde en ja, we weten ook dat de rave-cultuur daar al tierig weelde toen we in Nederland nog lullig heen en weer huppelde op foute italo in plaatselijke bar-dancings, maar een wat meer wereldse blik had de docu goed gedaan. Zo missen we de invloed die Duitsland heeft gehad en ook België komt er eigenlijk niet in voor. 

Het is echter zoeken naar redenen om te klagen, want 'Pump Up The Volume' blijft prima kijkvoer! Geïnteresseerd in de geschiedenis van house? Check de documentaire hieronder:

Wil je meer geschiedenis over house? Lees ons uitgebreide artikel over 25 jaar dance in Nederland!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws