Meer dan 2 miljoen jongeren aan de XTC in Europa

Wouter de Vink | 1 juni 2016
algemeen

Meer dan 2 miljoen jongeren aan de XTC in Europa

Volgens een jaarlijks rapport van het Europese drugsagentschap EMCDDA, hebben naar schatting 2,1 miljoen jongeren in Europa XTC gebruikt in 2015. Dit meldt de internationale persdienst Reuters. ‘Het is sociaal meer geaccepteerd in het uitgaansleven’, vertelt Alexis Goosdeel, hoofd van het EMCDDA.

XTC wordt steeds meer geaccepteerd door jongeren

De 2,1 miljoen gebruikers zijn tussen de 15 en 34 jaar oud en namen vorig jaar ecstasy of MDMA in. Het aantal gebruikers is ook een stijging in vergelijking met de voorgaande jaren, toen het er zelfs op leek dat dit aantal steeds meer aan het dalen was. Niet alleen worden deze drugs nu gebruikt op festivals en evenementen, maar ook in het gewone uitgaansleven of thuis. ‘De drugs is nu op veel meer plekken en ook makkelijker te bestellen op internet’, zegt Goosdeel.

LEES OOK: Jongetje zegt per ongeluk 'ja' tegen MDMA

Verder geeft het rapport aan dat de meeste laboratoria die XTC produceren in Nederland en België zitten. In Nederland werd in 2014 ongeveer 5,5 miljoen pillen in beslag genomen. Dat is – in vergelijking tot 2012 – meer dan twee keer zoveel.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws