Universal, SACEM en SoundCloud sluiten nieuwe Europese deal

Thomas Keulemans | 2 juni 2016
algemeen

SoundCloud

Deal tussen SoundCloud, SACEM en Universal Music

Vandaag werd bekend dat er een nieuwe Europese deal is gesloten tussen Universal Music, SoundCloud en de Franse auteursrechtenorganisatie SACEM. Het betreft een deal die betrekking heeft op 33 gebieden in Europa, waarin het Anglo-Amerikaanse repertoire van Universal en de catalogus ontsloten voor Soundcloud en het nieuwe abonnementsmodel SoundCloud Go.

LEES OOK: SoundCloud blijft de gebeten hond

Dat klinkt chique, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Steeds meer labels en artiesten maken zich al enige tijd zorgen, omdat er door SoundCloud niet of nauwelijks auteursrechten werden afgedragen aan de artiesten. Daar moest verandering in komen, zo stelden zij. En dat is wel zo fair naar de artiesten toe. SoundCloud, 's werelds grootste muziek- en audioplatform met maandelijks maar liefst 175 miljoen gebruikers, sloot de afgelopen maanden al deals met de drie grote majors Sony, Universal en Warner. Die afspraken waren voor SoundCloud hard nodig om een verdienmodel met advertenties mogelijk te maken.

Concurrentie

Nu de deal met SACEM en Universal rond is, moeten de door Universal en SACEM vertegenwoordigde auteurs, componisten en publishers een eerlijke vergoeding gaan krijgen voor het gebruik van hun werken op SoundCloud krijgen. SoundCloud laat weten door het sluiten van deze deal de strijd aan te durven gaan met Apple Music en Spotify, beiden goed voor respectievelijk 13 en 30 miljoen abonnees, aldus SoundCloud CEO Alexander Ljung. De tijd zal uitwijzen of hij gelijk krijgt, maar in elk geval kunnen de artiesten uitzien naar meer loon naar werken.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws