Achtergrond: het party eiland Ibiza

Wouter de Vink | 30 juni 2016
algemeen

Ibiza is al jaren één van de populairste feestvakantiebestemmingen ter wereld. Zeg nou eerlijk, wie heeft er niet van al de feestjes op het party eiland gehoord? Bekende clubs als Ushuaïa, Space en Privilige zijn slechts een greep uit de vele locaties die het eiland heeft. Jaarlijks bezoeken miljoenen (!) toeristen het eiland, voornamelijk jongeren. Tja, dat is best logisch als elke zomer grote namen als Hardwell, Martin Garrix en David Guetta hun eigen avonden hebben.

Het is echter niet allemaal koek en ei op deze Spaanse bestemming. Zo is dit het laatste seizoen van de legendarische club Space en staat het eiland bekend om de tsunami aan drugs die daar te verkrijgen zijn. Hoog tijd om even de feitjes en cijfers op een rij te zetten.

We're going to Ibiza!

Laten we bij het begin beginnen, want het is natuurlijk begonnen met het liedje van The Venga Boys. Midden jaren zestig ontstond de hippiecultuur op Ibiza. Volgens Idilisch Ibiza waren er zelfs meer dan 100.000 hippies op het eiland aanwezig! Deze zweverige personen hielden blijkbaar wel van een feestje. Toen de dancemuziek opkwam, werden de bandjes (zoals Santana en The Rolling Stones die daar geregeld kwamen optreden) ingeruild voor electronisch gebonk. Rond het begin van de jaren negentig zagen de clubs Pacha, Amnesia en vele anderen het licht en kwam dj Paul Oakenfold met het Balearic Beat-sound (lesje aardrijkskunde: Ibiza behoort tot de Balearen eilandengroep).

De hippiemarkten zijn vandaag de dag nog steeds van grote invloed op het eiland. Je wordt er nog net niet mee doodgegooid. Variërend van een oud paardenrace-circuit met kraampjes tot standjes tussen de huisjes, je kunt overal wel Ibiziaanse rommel aanschaffen. Wie in dit sfeertje wil blijfen, kan ook de natuur opzoeken. De wegen langs de bergen en de kust hebben meer dan genoeg wonderschone plekjes. Het historisch centrum van Ibiza-stand is zelfs een Unesco Werelderfgoed.

Amnesia

Party party party!

Zoals je misschien wel hebt opgevangen valt er ontzettend veel te feesten op Ibiza. In de zomer zijn er enorm veel clubs dagelijks geopend. Hardwell, Dimitri Vegas & Like Mike, Avicii, Martin Garrix: ze zijn er allemaal. Elke zomer komen de beste dj's naar het eiland en dat trekt toeristen, die komen om te feesten. Van mei tot september is het helemaal volgeboekt met van alles en nog wat.

Die dj's kosten natuurlijk wel wat en de bezoeker betaalt hier flink voor. Een kaartje voor zo'n feest kost gemiddeld veertig euro, maar dat is nog maar een schijntje van de pijn die je portemonnee gaat voelen tijdens deze vakantie. Je betaalt al gauw vijftien euro (!) voor een flesje water of een biertje tijdens het stappen! Nee, een goedkoop avondje uitgaan zit er niet in op Ibiza. Toch komen toeristen van over de hele wereld hier om een hapje te eten (waar je ook al gauw vijftig euro voor een bordje pasta moet neerleggen) of decadent een fles champagne te poppen van een paar honderd ballen. En om alle gekheid op een stokkie af te sluiten, kun je zelfs dames inhuren die je komen vergezellen als je een VIP-tafel voor 10.000 euro ophoest.

Het magische eiland

Toch zijn de meeste toeristen na hun eerste bezoek meteen verliefd op de vakantiebestemming. Miljoenen mensen vieren jaarlijks hier hun vakantie. Het eiland trekt vakantiegangers van over de hele wereld. Het is ongekend populair. Naast de top dj’s die hier met regelmaat draaien, gaf Nick van Nick & Simon hier onlangs zijn ja-woord, verovert ‘I Took A Pill In Ibiza’ nog steeds de hitlijsten, werd Nederland Verliefd op Ibiza en zoeken hier meer Nederlanders dan ooit het Spaanse eiland op. Dit is de place to be. Toch?

LEES OOK: Het interview met Carl Cox over Space in de nieuwe Partyscene Magazine!

Slecht in het nieuws

Toch wordt er steeds vaker negatief bericht over Ibiza. Het lijkt over zijn piek heen te zijn. Is dit wel zo? Nouja, Ryanair wordt gek van dronken toeristen en er is meer drugs dan snoep verkrijgbaar. Maar ook is het deze zomer het laatste seizoen van de legendarische club Space. Het is mooi geweest en de club belandt weer in handen van de Ushuaïa-groep. Carl Cox stopt daarom ook met zijn residency. Hoe staat Ibiza er eigenlijk voor? Dat is iets wat we nog gaan uitzoeken!

Vanaf vrijdag 1 juli zal redacteur Wouter verslag gaan doen vanaf het party eiland. Volg onze socials voor alle vlogs en party reports vanaf Ibiza!

Wouter in Ibiza

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws