R.I.P.: Steven Young (M/A/R/R/S - 'Pump Up The Volume')

Peter Güldenpfennig | 14 juli 2016
algemeen

Een trieste dag voor elektronische muziek. Steven Young, lid van de groep M/A/R/R/S en Colourbox, is overleden, Dit maakt het indielabel 4AD op Facebook bekend. Hoe Young is overleden, is niet bekendgemaakt.

M/A/R/R/S was een bijzonder project. De leden kwamen allemaal uit de Britse indie-scene rond de stal van het label 4AD, die bekend stond om releases van dromerige elektronica en pop door artiesten als Cocteau Twins en This Mortal Coil. Leden van het project zijn afkomstig uit de bands Colourbox, Terminal Cheesecake en A.R. Kane. De naam M/A/R/R/S is dan ook een acroniem van de leden: Martyn Young, Alex Ayuli, Rudy Tambala, Russell Smith en Steve Young.

Pump Up The Volume

Alles aan hun enige hit is eigenlijk weird. De leden komen uit een scene die weinig van doen heeft met de sound van 'Pump Up The Volume'. Daarbij is dit de eerste track ter wereld die zo prominent uit samples bestaat en bovenaan de hitlijsten belandde. Niet minder dan 26 tracks zijn gesampled voor dit nummer. Zo komen we onder meer samples tegen van The Bar-Kays ('Holy Ghost'), Public Enemy ('You're Gonna Get Yours'), Kool & The Gang ('Jungle Jazz'), Run-DMC ('Here We Go') en James Brown ('Super Bad').

Wat M/A/R/R/S dacht toen ze hun platenkast plunderden kunnen we alleen maar naar gissen, maar zodra het larger than life in the '80's-producerstrio Stock, Aitken & Waterman (SAW) lucht kreeg van de sample van 'Roadblock' in 'Pump Up The Volume' en hierover stampei ging maken in de Britse pers was het over met de pret van het origineel en moesten er samples uit de track gehaald worden. Hypocriet, want de baslijn van het door SAW geproduceerde 'Never Gonna Give You Up' van Rick Astley, rond diezelfde tijd een hit, speelt ook leentjebuur (de baslijn uit 'Trapped' van Colonol Abrams). De zaak werd buiten de rechtszaal gehouden en besloten werd om voor de internationale release een gestripte versie zonder allerlei samples uit te brengen.

Van M/A/R/R/S hebben we na 'Pump Up The Volume' niets meer gehoord, en dat was precies de bedoeling. De groep had geen behoefte om nog een hit te scoren. Jammer, want de track staat nog steeds als een huis en wij zijn benieuwd wat er nog meer voor toffe sample based-muziek uit het project zou kunnen komen. Gelukkig nam het rond dezelfde tijd ontstane KLF die rol op zich, maar dat is een ander verhaal.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws