Onderzoek: 'Muziek staat te hard op festivals'

Ivo Mollemans | 27 juli 2016
algemeen

Uit een onderzoek van de Nationale Hoorstichting is gebleken dat steeds meer festivalbezoekers zich ergeren aan muziek die te hard staat. Van de 1000 jongeren tussen de 18 en 30 jaar was het grootste deel het eens dat de muziek op veel festivals veel te hard staat. Een derde van de festivalbezoekers zegt zelfs voortijdig weg te gaan bij optredens vanwege het harde geluid. 73% van de jongeren die geen festivals bezoeken zegt niet te gaan juist doordat het geluid zo hard staat. De festivalorganisators laten hier dus duidelijk kansen liggen.

Muziek staat te hard op festivals

​In 2014 is de zogeheten geluidscovenant opgesteld. Hierin staan afspraken en regels waaraan festivalorganisators en poppodia zich moeten houden met betrekking tot het geluidsniveau bij optredens. Sinds het opstellen hiervan zijn de zaken aanzienlijk verbeterd. Meer mensen zijn geïnformeerd of laten zich informeren over de schade die te hard geluid kan toebrengen en een derde van de jongeren die festivals bezoeken zegt oordoppen te dragen. Vier jaar geleden lag dit aantal nog op maar 4 procent van de festivalgangers.

LEES OOK: ​Gehoorschade in de toekomst misschien te genezen

​Volgens de woordvoerder van de Nationale Hoorstichting, Kelly Coenen, moet er nog meer gedaan worden zodat mensen veilig en zonder zorgen naar concerten kunnen gaan. Volgens haar is het tijd dat de overheid ingrijpt in de situatie en er een wettelijke limiet komt voor festivals en concerten. Een groot deel van de festivalorganisators houd zich al aan de geluidscovenant, maar er zijn er nog steeds te veel die niet zijn aangesloten.
Veel jongeren zien een wettelijke geluidslimiet wel zitten. 8 op de 10 personen dacht namelijk dat er al een limiet was ingesteld door de overheid.

Muziek te hard op festivals

Afspraken over te hard geluid

Het Leids Universitair Medisch Centrum houdt zich momenteel bezig met het ontwikkelen van een pil die gehoorschade tegen kan gaan. De pil zal later dit jaar tijdens het Amsterdam Dance Event getest gaan worden door zowel bezoekers als artiesten. ​Voorlopig blijft het echter het slimste om nog steeds oordoppen te dragen als je richting een festival of concert gaan.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws