Secret Garden Party eerste festival in UK met vooraf drugtests

Thomas Keulemans | 29 juli 2016
algemeen

Secret Garden Party eerste festival in UK met drugtests

In Cambridge in de UK wordt sinds enige jaren The Secret Garden Party - 'independent arts and music festival' gehouden. Voortaan kun je er van tevoren je drugs laten testen. Een speciaal team, genaamd 'The Loop' is hiervoor in het leven geroepen; een team dat is opgericht om ongelukken met drugs tegen te gaan. 

Illegale substanties

De Engelse krant The Guardian bericht dat zo'n 200 festivalgangers gehoor gaven aan de oproep van The Loop om hun illegale substanties te laten testen. De slechts 10-minuten durende check werd op touw gezet in samenwerking met de lokale politie, de festivalorganisatie van The Secret Garden en gezondheidswetenschappers. Het is voor het eerst dat een festival in de UK de optie bood aan feestvierders om hun drugs te laten testen.

De oprichter van The Secret Garden, Freddie Fellowes, had het volgende te zeggen over de unieke primeur.

'Harm reduction and welfare is a vital part of hosting any event and it’s an area that for too long has seen little development or advancement.'

Resultaten

Tijdens alleen al de eerste dag van het meerdaagse festival werden xtc-pillen gevonden, waarin een extreem hoge hoeveelheid MDMA (werkzame stof van een xtc-pil) zat. Daarnaast werden gecrushte anti-malaria tabletten aangetroffen, door dealers verkocht als zijnde ketamine (...) en het gevaarlijke ammonium sulfaat, dat als MDMA werd aangeboden. Het initiatief van de service van The Loop is een grote stap voorwaarts in veiliger drugsgebruik op festivals, ook wereldwijd gezien.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws