Eerste vinyl ooit gedraaid in de ruimte

Rick Francissen | 2 augustus 2016
algemeen

Vinyl plaat in de ruimte

Muziek wordt overal ter wereld gedraaid. Of dit nu op vinyl is, op cd of digitaal dat is geen uitdaging meer. Wat voor gitarist Jack White wel een grote uitdaging was, was het draaien van een vinylplaat in de ruimte.

Jack White heeft een missie

Ruim vier jaar geleden kreeg de gitarist van The White Stripes het idee om een vinylplaat in de ruimte te laten draaien. Na veel nadenken en uitproberen is er dan in samenwerking met een goede vriend van Jack, Kevin Carrico, uiteindelijk een apparaat ontwikkeld. Met de platenspeler en een 12 inch gouden plaat met de track ‘A Glorious Down’ van Carl Sagan zijn de mannen op pad gegaan.

LEES OOK: Vinyl-gekte verovert zowel de States als Nederland

Vinyl in de ruimte!

Met een ballon die de platenspeler de lucht in ging helpen zijn Jack met zijn team in Idaho, een staat in de VS, aan de slag gegaan. De platenspeler die continu aan het draaien is komt tot een hoogte van wel 29 kilometer. Dat is bijna drie keer zo hoog als dat vliegtuigen vliegen. Daarna klapt de ballon en valt daarmee de platenspeler met een parachute naar beneden. Kijk zelf in de onderstaande video hoe dit verlopen is.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws