Gaat de leeftijdsgrens voor festivals in de UK omhoog?

Rick Francissen | 5 augustus 2016
algemeen

T in the Park leeftijdsgrens

Wordt de leeftijdsgrens voor festivals in de UK verhoogd?

De leeftijdsgrens op festivals in de UK is meestal erg laag. Daarbij hebben de Britten een andere cultuur als het gaat om alcoholconsumptie. Deze twee factoren hebben er in juli voor gezorgd dat er een zeventienjarige bezoekster van 'T in the Park Festival' is overleden. Is dit reden om de leeftijdsgrens te verhogen?

Huidige leeftijdsgrens

In tegenstelling tot onze regelgeving in Nederland mogen jongeren in de UK vaak al voordat zij 18 zijn zelfstandig naar festivals toe. Met een uitzondering op kinderen tot de 16 jaar mogen deze dan ook zonder begeleiding rondlopen en kunnen hierdoor ook heel makkelijk alcohol en drugs gebruiken.

Met uiteenlopende regels is T in the Park een erg tolerant festival waar je al vanaf je 6e met begeleiding naar binnen mag. Nadat je de leeftijd van 16 hebt bereikt kun je gewoon het festival op. Ook op een van de grootste festivals Glastonbury kom je na je 16e gewoon het festival op zonder begeleiding. Beide festivals hanteren een regel dat je onder de 18 geen alcohol mag drinken. Drugs zijn uiteraard helemaal verboden. De praktijk heeft echter laten zien dat dit niet altijd te controleren en tegen te houden is.

LEES OOK: Secret Garten Party eerste festival in UK met vooraf drugstest

Petitie tekenen

De vader van de overleden bezoeker van T in the Park is een petitie gestart waarin hij de leeftijd voor muziekfestivals in de UK wil verhogen naar 21. Dit omdat er dus alcohol en drugs op een gemakkelijke manier te krijgen is, maar ook omdat er veel 14- en 15-jarigen zonder toezicht rondlopen. Vind je dat deze man gelijk heeft en de leeftijd inderdaad verhoogd moet worden naar 21 in de UK voor muziekfestivals, teken dan de petitie.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws