Aantal XTC-slachtoffers in de UK neemt zorgwekkende vormen aan

Thomas Keulemans | 15 augustus 2016
algemeen

De cijfers spreken voor zich en daardoor valt het niet te ontkennen: er vallen de laatste tijd meer en meer slachtoffers door XTC-gebruik dan voorheen. Dat veel festivalgangers maar al te graag een 'snoepje' nemen om de festivalervaring compleet te maken is al lang geen nieuws meer. Maar dat in heel Europa steeds meer mensen 'fout gaan' met dodelijke afloop, dat is wél triest nieuws. Vooral in Engeland gaat het nogal eens mis.

LEES OOK: Dikke pillen op Ibiza van 400 mg

De cijfers rondom XTC

Het gebruikt neemt toe, en daarme - helaas - ook het aantal dodelijke slachtoffers. Dat zou overal het geval kunnen zijn, maar waarom gebeurt het dan met name in de UK? Er wordt vaak van tevoren gewaarschuwd, zoals onlangs nog in Isle of Wight, waar 'life-threatening' XTC-pillen werden gevonden. De schrikbarende cijfers van The Office of National Statistics: Van 8 doden in 2013 naar 50(!) in 2014... En met gebruikersaantallen die ook duidelijk in de lift zitten zou dit aantal wel eens een nog hogere recordhoogte kunnen bereiken in de toekomst. Alleen al in juni kwamen drie jonge vrouwen om na het gebruik van MDMA en XTC-pillen, waarbij bij eentje een hoeveelheid MDMA in het lichaam werd gevonden van 5 x de dodelijke dosis!

Gemiddelde dosis MDMA extreem gestegen

Fiona Measham, hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Durham legt uit:

'In 2014 bestond de gemiddelde dosis MDMA in een XTC-pil uit ruim 100 mg. Dat is vijfmaal zo veel als in 2009. De toename in sterkte heeft tot de dodelijke slachtoffers geleid. Mensen nemen simpelweg teveel en de 'superpillen' die momenteel door heel Europa aan een opmars bezig zijn, zijn een groot gevaar. Er zijn gevallen bekend van tussen de 250 en 350 mg MDMA en gebruikers hebben geen flauw idee hoeveel er in hun pillen zit.'

Haar enige advies luidt: 'Als je er al voor kiest te gebruiken, doe dan vooraf je research en laat de pillen testen,' maar of dat nu daadwerkelijk veel mensen zullen dan valt nog te bezien. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws