Clubs in Wenen hoeven geen entertainment belasting te betalen

Ivo Mollemans | 17 september 2016
algemeen

Het lijkt erop dat de club cultuur nu écht als cultuur gezien gaat worden. Zo kreeg London al veel commentaar over zich heen doordat club Fabric verplicht moest sluiten. Veel mensen zijn daar van mening dat Fabric voor een culturele bijdrage stond in de stad. Ook de techno feesten die regelmatig in Berlijn worden gehouden worden nu gezien als ‘high-culture’. Hiermee is het niet langer entertainment maar kan je jezelf ook nog eens goed verantwoorden als je een nachtje doorhaalt in een exclusieve club als Berghain.

LEES OOK: Techno is verheven tot ‘high-culture’ in Duitsland

Geen belasting, meer feesten

Na het verheffen van techno als high-culture in Berlijn, onderneemt nu ook Wenen een aantal stappen om te zorgen dat de club cultuur een hogere status krijgt. De meest aangename daarvan is de verwijdering van entertainment belasting op tickets en entree. Nu moeten de clubs nog 15 procent van deze winsten uit keren aan de belasting, maar vanaf 1 januari 2017 vervalt deze taak. Hierdoor vallen clubs onder hetzelfde beleid als concertzalen waar voorheen meer culturele activiteiten plaatsvonden.

Blije eigenaren betekent blije bezoekers

Het Oostenrijkse blad ‘Der Standard’ heeft bericht gegeven dat er in 2015 5.6 miljoen euro aan entertainment belasting is afgedragen aan de overheid. Deze bedragen blijven vanaf 1 januari dus bij de clubs zelf en daar zullen zowel de eigenaren als de bezoekers erg blij mee zijn.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws