Muziekindustrie verdient steeds meer aan betaald streamen

Ivo Mollemans | 26 september 2016
algemeen

De afgelopen tijd is de muziekindustrie financieel gezien beetje bij beetje aan het bijtrekken. Dat de resultaten van de afgelopen tijd zo goed zijn komt met name doordat steeds meer mensen betaald streamen. Dit jaar is dan ook goed op weg om het jaar te worden waarin de meeste opbrengsten worden gegenereerd sinds medio de jaren 2000. 2016 is ook al het eerste jaar waarin de muziekindustrie de omzet ziet stijgen sinds de jaren 90.

De muziekindustrie toen en nu

In de eerste 6 maanden dit jaar brachten betaalde streamingservices 1 miljard dollar aan omzet binnen. Even ter vergelijking: in 2015 bedroeg dit 1,2 miljard in het hele jaar. Deze cijfers zijn uitgebracht door de Recording Industry Association of America (RIAA). In totaal zijn er zo’n 18,3 miljoen accounts die gebruik maken van betaalde streaming services. Dit is dubbel zoveel dan vorig jaar deze tijd en eind 2015 waren er 13 miljoen accounts die gebruik maakten van betaald streamen. Deze groei heeft er mede voor gezorgd dat hardware zoals cd’s en lp’s afnemen in de verkoopcijfers. De digitalisering neemt al langere tijd over, maar lp’s zijn zelfs met 9% gedaald terwijl deze manier van muziek verkrijgen vorig jaar de favoriet was bij consumenten. De omzet die gehaald wordt met de verkoop van digitale singles en albums ligt 60.000 dollar hoger dan de omzet die behaald wordt met betaald streamen.

LEES OOK: Zoveel streams moet je hebben om $1 te verdienen!

De discussie rondom streamen

Het is dus wel duidelijk dat streamen steeds populairder word bij de gemiddelde consument en het zou zelfs de toekomst van de muziekindustrie kunnen worden. Het digitale aspect van de industrie groeit nou eenmaal erg hard, mede doordat het gebruiksgemak een stuk makkelijker is dan wanneer je kasten vol met cd’s in huis hebt. Toch blijft de vraag hoe je mensen zover krijgt dat ze overstappen naar betaald streamen. Om hier een antwoord op te krijgen hebben Micah Singleton en Ben Popper een discussie gevoerd voor website The Verge. Voor het hele gesprek dat ze hebben gevoerd moet je hier zijn.

In de discussie worden ook andere onderwerpen die met financiën in de muziekindustrie te maken hebben aangesneden. Zo hebben ze het onder andere over de banden die bedrijven hebben en moeten onderhouden om te zorgen dat artiesten hun muziek beschikbaar willen stellen voor hun service en waarom dit wel of niet ten koste gaat van de fans of de artiest zelf.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws