Potentiële overname van Soundcloud door Spotify

Ivo Mollemans | 30 september 2016
algemeen

SoundCloud en Spotify zijn allebei bekende streamingsdiensten die wereldwijd volop gebruikt worden, waarschijnlijk ook door jou. Daar waar Spotify zich heel erg richt op het brengen van muziek door artiesten naar consumenten, geeft SoundCloud de mogelijkheid om ook je eigen, al dan niet onofficiële, nummers en mixes te uploaden. Het is dan ook pas zes maanden geleden dat SoundCloud de optie tot een betaalde service lanceerde. Nu lijkt het erop dat Spotify geïnteresseerd is in de overname van ervan.

Spotify vs SoundCloud

Spotify loop wereldwijd voor op alle andere streamingsdiensten. De service heeft 40 miljoen betalende gebruikers. Dat is dus exclusief alle mensen die gebruik maken van de gratis versie. De grootste concurrent van Spotify is de streamingsdienst van Apple met 17 miljoen betalende gebruikers. Toch lijkt het erop dat Spotify vanuit een andere hoek bedreigd word. SoundCloud stijgt de laatste tijd namelijk hard in populariteit. Ook al heeft de site sinds de lancering van betaalde accounts pas een paar honderdduizend betalende abonnees weten te vergaren, de totale gebruikersaantallen liegen er niet om. Wereldwijd heeft Soundcloud 175 miljoen actieve gebruikers. Tja, dat moet Spotify dan wel als degelijke concurrent beschouwen.

LEES OOK: Spotify introduceert de Daily Mix

Potentiële overname

En dat is dan ook precies wat het bedrijf doet. Ook al heeft Spotify meer betalende gebruikers en een groter aanbod officiële muziek van artiesten verspreid over allerlei genres uit verschillende tijden, toch heeft ook Soundcloud zo zijn sterke punten. SoundCloud is voor veel beginnende artiesten dan ook een goede manier om hun muziek aan de man te brengen. Daarnaast laat de ondersteunt de site ook het uploaden van mixes en dj sets waardoor veel radioshows en podcasts van artiesten ook op Soundcloud zijn te vinden. Hierdoor is het aantal tracks dat online staat op Soundcloud vele malen groter dan dat van de concurrentie met een aantal dat de laatste keer dat het geteld was zich op 125 miljoen tracks bevond.

De waarde van SoundCloud bedraagt zo’n 700 miljoen dollar. Of de geruchten ook echt waarheid gaan worden is nog niet officieel, maar volgens Financial Times zit een overname er wel dik in.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws