Vinyl neemt af in populariteit

Ivo Mollemans | 30 september 2016
algemeen

Vinyl was voor het begin van deze eeuw een zeer populaire manier om muziek te verspreiden en luisteren. Toen de mp3 spelers en daarvoor cassettes werden geïntroduceerd nam de populariteit echter aanzienlijk af. Tot een paar jaar terug, want toen gingen weer steeds meer artiesten hun albums ook op vinyl uitgeven. Dit zorgde voor grote vreugde bij veel muziekliefhebbers, maar nu lijkt dit ook weer over te waaien.

Heimwee naar vroeger

Het enthousiasme over vinyl ontstond dan ook meer als heimwee dan uit praktische redenen. Mensen stellen nou eenmaal vaak meer waarde aan een album dat ze echt kunnen vasthouden dan een digitale versie ervan. Ook zijn er veel verzamelaars en mensen die de nostalgie van het luisteren naar vinyl erg misten. Ook de dance liefhebber, veelal een doelgroep die uit het digitale tijdperk komt, schijnt het kopen van vinyl aantrekkelijk te vinden. Het heeft iets exclusiefs wat je niet krijgt als je via iTunes een album koopt.

LEES OOK: Te koop: lp die de ruimte in is geweest

Afnemende hype rondom vinyl

Helaas voor de verzamelaars is de hype rondom vinyl alweer aan het afnemen. Volgens cijfers die het RIAA uitgebracht heeft is er een daling in verkoopcijfers die goed te merken is. In de eerste helft van dit jaar zijn er 8,4 miljoen lp’s en ep’s verkocht wat resulteerde in een opbrengst van 207,1 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar waren dit nog 9,2 miljoen lp’s en ep’s tegen een opbrengst van 221,1 miljoen dollar. Dat is dus een best forse daling van 9,1% verkochte artikelen.

Klein vs Groot

Dat de populariteit van vinyl voorbij is, is nog te vroeg om te concluderen. Waar de oorzaak ligt is echter wel te zien. Deze ligt namelijk niet per se bij de consumenten, maar voornamelijk bij de producenten van de platen. Naast het uitgeven van nieuw materiaal op vinyl zijn er ook veel oude platen opnieuw in productie genomen. Hierdoor worden de originele platen vaak overzien en dat is uiteraard niet goed voor het originele werk en ook de verzamelaars van vroeger zien de huidige trend dan ook niet zitten. De grote bedrijven verdringen veelal de kleinere van de markt en ook de prijzen die worden gehanteerd reizen de pan uit. Een herdruk van een oude lp kost dan ook al gauw $40.

De kleine uitgevers vechten echter terug door hun eigen productiemachines aan te schaffen. Hierdoor zijn ze niet meer afhankelijk van grote productiemaatschappijen en hoeven ze geen rekening te houden met de voorrang die zij veelal krijgen waardoor het soms wel een jaar kan duren voordat kleine labels iets op lp kunnen uitgeven.

Wat de cijfers hierdoor de komende periode gaan doen is onduidelijk. Vinyl blijft praktisch gezien erg onhandig, maar toch is het moeilijk om het mooie in het hebben van een platenspeler met bijbehorende collectie niet te zien.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws