Gevolgen van alcohol blijken duur geintje te zijn voor Nederland

Rick Francissen | 3 oktober 2016
algemeen

Alcohol

Ga je naar een feestje, dan is een alcoholisch drankje waarschijnlijk het allereerste wat je ter plekke bestelt. Daarnaast is het op een terras of in het weekend thuis op de bank ook een goede keuze voor veel mensen. Zoals bij iedereen bekend is, is (te veel) alcohol schadelijk voor het lichaam. Maar naast deze negatieve effecten blijkt nu ook dat het alcoholgebruik bovendien een hoge kostenpost voor Nederland blijkt te zijn.

LEES OOK: Onderzoek: 'Met muziek smaakt bier lekkerder'

Alcohol kan veel geld opleveren

Alcohol kost ons bijna 3 miljard Euro per jaar, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Trimbos instituut, de Universiteit Maastricht en onderzoeksinstituut Ecorys. Kosten komen namelijk voort uit situaties die ontstaan als gevolg van alcoholconsumptie. Zo zijn verkeersongevallen, lage arbeidsproductiviteit en ziekteverzuim voorbeelden van gevolgen van het drinken van alcohol. De totale kosten die hiervoor in kaart werden gebracht door het RIVM komen uit tussen de 2,3 en 2,9 miljard Euro.

Accijnsverhoging?

Het schrikbarend hoge bedrag kan worden omgezet naar inkomsten als de accijnzen op alcohol omhoog gaan, laat het Rijksinstituut weten. Met een verhoging van 50 procent wordt er namelijk 14 tot 20 miljard Euro verdiend. Ook is er berekend dat een reclameverbod al snel 7 miljard Euro op zou leveren.

Gelukkig laat het onderzoek ook weten dat er ook nog een positieve kant zit aan het drinken van alcohol. Het geluksgevoel wat voortkomt uit het drinken zorgt namelijk voor een positieve boost.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws