Icoon van de dance: de discobal

Rick Francissen | 4 oktober 2016
algemeen

Discobal

Dance muziek gaat gepaard met veel verschillende elementen. Zo zou je kunnen zeggen dat lasers, Co2-machines, spotlights, stroboscopen en grote geluidsinstallaties standaard in verbinding staan met de wereld van de dance muziek. Eén object is echter nog meer iconisch dan al deze hiervoor genoemde voorbeelden, dit is namelijk de discobal.

De discobal en zijn historie

Inmiddels is de discobal al meer dan 150 jaar oud. Ooit is deze door bar eigenaren Charles en Logan McGrath bedacht in Engeland. Het leek hun namelijk logisch dat dansende vrouwen er nog aantrekkelijker uit zouden zien met een bal vol spiegels, die de lichten zouden weerkaatsen. Ongeveer 100 jaar geleden kreeg de bal met spiegels een officiële naam, namelijk de Myriad Reflector. Deze naam is in Kentucky ontstaan en de bal kreeg ook een functie die gericht was op vermaak. Het was namelijk de bedoeling  om met de reflectie van licht een blij gevoel bij toeschouwers te creëren. De discobal kreeg zijn huidige naam in de 70's in de VS door de opkomst van de disco feestjes, waar de bal veelvuldig werd gebruikt.

Discobal als icoon voor de dance

Dat de discobal zo iconisch is geworden voor de dance muziek is eigenlijk best logisch. Wanneer je een discobal in een ruimte ziet hangen denk je waarschijnlijk direct aan een feestje. Niet vreemd dus dat de inmiddels al 150 jaar oude bol met spiegels nog steeds gebruikt wordt op hedendaagse feesten. Zo zijn de Webster Hall, TWILO, Roxy, Expo en Crobar in New York allemaal voorzien van een discobal. Naast clubs wordt ook met de iconische bal op grote festivals als Coachella, Tomorrowland en Sziget een bepaalde setting aangenomen.

Een van de mooiste voorbeelden van het gebruik van de discobal vandaag de dag komt echter toch uit ons eigen land. Awakenings staat er namelijk om bekend om een hele show om de bal met spiegels heen te bouwen in hun thuishaven, De Gashouder. De onderstaande video laat zien hoe de organisatie de iconische discobal maximaal weet te benutten.

LEES OOK: Carl Cox maakt top 10 tracks van Space Ibiza

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws