Onderzoek: 'Dansen maakt je emotioneler'

Ivo Mollemans | 11 oktober 2016
algemeen

Kortgeleden was er nog een onderzoek over de effecten die dansen en het maken en spelen van muziek op je brein hebben. Uit dit onderzoek bleek dat mensen die zich hiermee bezig houden sterkere vezels hebben in de gebieden die de rechter en de linkerhersenhelften verbinden. Deze gebieden hebben onder andere invloed om de motorische en zintuiglijke vaardigheden van de mens.

Goed nieuws voor mensen die veel dansen

Tot de grote vreugde van mensen die graag dansen is er nu nog een onderzoek waaruit blijkt dat dans een positieve werking heeft op de hersenen. Dansen, in welke vorm dan ook, zorgt ervoor dat je als persoon emotioneel gevoeliger word. Het desbetreffende onderzoek werd uitgevoerd door de Boston Globe.

LEES OOK: Deze man danst 24 uur voor Fabric

De grote vraag voor het onderzoek was niet wat de effecten zijn, maar waar deze juist vandaan komen. Zijn deze effecten nou juist het resultaat van de bijbehorende muziek, het verhaal dat wordt verteld of juist door het bewegende mensenlichaam zelf? Om dit te kunnen beoordelen hebben de onderzoekers een aantal mensen gevraagd mee te werken. Deze groep was onderverdeeld in twee kleinere groepen: een groep bestond uit professionele dansers en de andere uit mensen die dit niet zijn. Vervolgens kregen beide groepen dezelfde korte video’s te zien waarin professionele dansers aan het werk te zien zijn. Alle proefpersonen kregen elektroden om hun vingers heen om hun reacties te kunnen meten.

Het resultaat

Uit de resultaten kwamen twee belangrijke punten naar voren. Ten eerste waren de reacties van zowel professionele dansers als niet professionele dansers op emotioneel gebied hetzelfde. Beide groepen reageerden hetzelfde op de video’s en hieruit is ook gebleken dat men in de meeste gevallen met meer emotie reageert op dans die ruime, ronde bewegingen hanteert dan dans die rauwer en abrupter is. Waarin de groepen wel verschillen zijn de sterktes van de reacties die ze afgaven. De professionele dansers lieten een veel sterkere reactie zien dan de personen die geen affiniteit hebben met dans. Professor Julia F. Christensen van Boston Globe zie het volgende in een artikel:

‘The very cool thing about this study is that the dancers not only recognised the emotions better, but their bodies would also respond more sensitively to the displayed emotional movements.’

Sarah L. Kaufman voegde daaraan toe:

‘Everyone should dance. Our research indicates that dance training might be a way to make you more aware of emotions. And this indicates an interesting potential that the neurocognitive mechanisms that make people more sensitive can be trained.’

Dus twijfel in het weekend vooral niet en ga los op die dansvloer, want ook al kan je niet dansen de positieve effecten zijn er wel dus er is niemand om je tegen te houden!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws