Deze techniek kan de langdurige piep in je oren verhelpen

Ivo Mollemans | 11 oktober 2016
algemeen

Veel artiesten en feestgangers hebben last van een ó zo irritante piep in hun oren na een feest. Deze piep is het begin van gehoorbeschadiging en hier moet je dan ook erg mee op letten. In sommige gevallen wordt die piep zelfs zo erg dat hij elke dag aanwezig is in het dagelijks leven. Naast de gebruikelijke tips als rust nemen op bepaalde tijdstippen om je oren rust te gunnen en niet bij de speakers te gaan staan is er nu wellicht een techniek die je er ook vanaf kan helpen.

LEES OOK: Onderzoek: 'Dansen maakt je emotioneler'

Weg met die piep

Een bedrijf in Duitsland heeft namelijk een app ontwikkelt waarmee het effect kan worden verholpen. De app heet Tinitracks en is vernoemd naar de officiële naam van het verschijnsel ‘tinnitus’. De app maakt gebruik van techniek die zich richt op je hersenen en niet op je oren zodat het ook daadwerkelijk werkt. Voor het gebruik van de app is echter wel een doktersverklaring nodig. Zo gauw als de dokter heeft vastgesteld dat je last hebt van een langdurige piep in je oren ben je bevoegd om muziek te sturen naar Sonormed. Dit bedrijf zal bepaalde frequenties uit de muziek verwijderen en stuurt de aangepaste bestanden vervolgens terug. Dit betekend ook dat niet alle muziek geschikt is om te worden gebruikt voor de techniek. Muziek die het beste gebruikt kan worden is muziek met veel kracht in de frequenties die onder en boven het bereik van de desbetreffende persoon liggen. Alle nummers worden geanalyseerd op zijn muzikale kwaliteiten en de frequenties die van toepassing zijn op de patient.

‘Music suitable for therapy has high power in the frequency ranges that are above and below the patient's individual tinnitus frequency.’

De nadelen

Het product heeft helaas ook nadelen. Volgens Labiotech kan je brein zichzelf aanpassen aan deze bijgewerkte muziek waardoor het anders gaat functioneren.

‘Your sense of hearing, however, is able to quickly adapt to this unfamiliar input. This systematically changed input can cause the brain to re-shift its imbalance between excitatory and inhibitory nerve signals in the auditory centre, back towards a healthy balance between the two.’

Patienten die gebruik hebben gemaakt van de techniek hebben naar eigen zeggen 25 tot 50 procent minder last van het verschijnsel. Het programma moet echter wel nog worden goedgekeurd door verschillende overheden.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws