Let op: zeer gevaarlijke XTC-pillen in omloop tijdens ADE

Thomas Keulemans | 20 oktober 2016
algemeen

Het Amsterdam Dance Event is in volle gang, dat zal je niet ontgaan zijn. Helaas wordt er ook deze editie weer een link gelegd naar drugs. Er zijn gelukkig (nog) geen doden gevallen en dat willen we graag zo houden! Mocht je dus van plan zijn iets te gebruiken op een feest, let dan even goed op deze zojuist afgegeven waarschuwing van het Trimbos-instituut.

Superman

Het gaat oom één specifieke pil in de vorm van het Superman-logo, waarin een zeer hoge dosis PMMA verwerkt zit, een stof die bij het nemen van slechts één enkele pil met deze dosering al dodelijk kan zijn. Het is overigens niet de eerste keer dat er gevaarlijke pillen met dit logo opduiken.

Red Alert

De dosis PMMA in de roze 'Supermanpillen' is van een dusdanig niveau, dat inname dodelijk af kan lopen. 'Red Alert', aldus het Trimbos-instituut. Aanleiding voor de waarschuwing is een xtc-pil die dit weekend werd ingeleverd bij een testcentrum, ergens in Nederland. Hoewel de roze pillen - voor zover bekend - nog niet zijn aangetroffen in Amsterdam, wordt er vooral vanwege het ADE dat op dit moment gaande is in de hoofstad, nu toch groot alarm geslagen. Hoeveel Supermanpillen in omloop zijn, is onduidelijk. Sinds de ‘Red Alert’ van het Trimbos bestaat, is die slechts enkele keren ingezet. 

Oververhitting door PMMA

PMMA kan al snel leiden tot dodelijke oververhitting, maar ook hart-, lever- en nierfalen en is daarmee gevaarlijker dan de gebruikelijke werkzame stof MDMA. Het instituut zegt morgen al meer te weten over de hoeveelheid en de herkomst van de pillen, maar wil gebruikers nu alvast waarschuwen vanwege ADE.

Symptomen

Uren na het innemen van de pil kunnen ernstige lichamelijke klachten optreden, zoals een verhoogde hartslag en een extreem hoge lichaamstemperatuur. Dat kan dodelijk zijn. In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland verschillende mensen overleden na het gebruik van vervuilde drugs waarin PMMA verwerkt zit.

Beeld via Trimbos-instituut

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws