Armin van Buuren slaat brug tussen muziek en schilderkunst

Rick Francissen | 21 oktober 2016
algemeen

Armin van Buuren in Van Gogh

Op de derde dag van het Amsterdam Dance Event start Armin van Buuren en hele bijzondere samenwerking met het Van Gogh museum. Tot en met begin december kun je hier namelijk langskomen om een speciale audiotour te bezoeken waarin Armin zijn visie op de kunstwerken van de beroemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh kenbaar maakt. Naast zijn visie deelt hij ook per schilderij een passende track van zijn nieuwe remix album Club Embrace.

KIJK OOK: Armin van Buuren showt skills op analoge drumcomputer!

Club Embrace 

Het album Club Embrace is een verzameling van werk van Armin van Buuren, maar dan in een nieuw jasje. Alle tracks zijn namelijk door hem of door andere artiesten in een deep-house, house of techno jasje gehesen. Zo vind je onder andere ‘This Is What It Feels Like’ met een techno remix van Matt Lange en ‘In and Out of Love’ in een deep-house remix van Diversion. Deze komt op de dag van de première ook gelijk uit.

Embrace Vincent

Wanneer Armin van Buuren zijn audiotour opent in het Van Gogh museum wil hij een duidelijke kanttekening plaatsen. ‘Van Gogh was een enorm goede kunstenaar en ik wil daar niet mee worden vergeleken. Ik vind het dan ook een waanzinnige eer om iets te mogen doen wat in zijn sporen loopt.’

Daarna legt hij uit wat hij met zijn toevoeging heeft geprobeerd te bereiken. ‘Het museum bood mij de kans om mijn eigen creativiteit volledig de vrije loop te geven. Ze gaven mij de opdracht om met mijn interpretatie van de kunstwerken een nieuwe toevoeging te doen.’ Dit heeft Armin dan ook zeker gedaan door per schilderij commentaar te geven, maar ook een passende track van zijn Club Embrace eraan te linken. ‘Met de tour hebben we niet als doel om je een fan te maken van Van Gogh. Zoals bij veel kunstenaars zal je het niet met hen eens zijn. Dat hoeft ook zeker niet! De werken van Van Gogh kunnen je echter wel een bredere blik in de wereld geven. Open je hart dus voor Van Gogh: Embrace Vincent.’

Armin van Buuren leidt je rond

Wanneer je door het Van Gogh museum loopt zijn er bij zijn favoriete schilderijen stukjes tekst die Armin vertelt als toelichting. Ook voegt hij een track toe op een passende manier. Zo zie je bijvoorbeeld het schilderij ‘De Aardappeleters’ wat volgens Van Gogh icoon staat voor de zware tijd die, misschien wel, zijn familie jaren geleden heeft gehad. De donkere kleuren geven dit in het schilderij weer, maar met de techno remix voor ‘This Is What It Feels Like’ zet hij ook een duistere en zware sfeer neer.

Van Gogh - De Aardappeleters

Nog een voorbeeld is het ‘Korenveld met kraaien’ van Van Gogh. Deze duistere blauwe onheilspellende lucht die je ziet op het schilderij staat als metafoor voor de zware keuzes waarmee de schilder in zijn leven mee te maken kwam. Hij kon verschillende wegen kiezen die ook op het kunstwerk te zien zijn. Het nummer wat hier volgens Armin goed bij past is de remix voor Blue Fear van Paolo Mojo. Hierin hoor je scheurende synthesizers die het dreigende sfeertje goed weergeven.

De verhalen die Armin vertelt zijn gedeeltelijk gebaseerd op dingen die hij gevonden heeft uit het werk van Van Gogh. Zo leest een zogenaamde stem van de schilder soms ook delen voor uit de brieven die hij geschreven heeft bij zijn werk. Feitjes stapelen zich op bij de mening en interpretatie van Armin over de schilderijen van Vincent.

Van Gogh Museum

Natuurlijk waren we ook benieuwd naar de reden achter de samenwerking. Het is namelijk niet de meest voordehand liggende stap voor een wereldbekende dj om plotseling een kunstexpositie bij te staan met een ingesproken audiotour. ‘Als persoon en artiest blijf ik mezelf steeds verder ontwikkelen. Hierdoor krijg ik ook steeds meer interessegebieden. Zo maakte ik al eerder een track met een jazz artiest (Embrace – Eric Vloeimans), luister ik veel Klassiek en hou ik me meer bezig met visuele kunst zoals schilderijen als die van Van Gogh’, legt Van Buuren uit.

De audiotour die Armin van Buuren bij een select aantal schilderijen van Vincent van Gogh heeft toegevoegd is nog tot begin december te bezoeken. De tracks van zijn Club Embrace album zijn inmiddels al wel te koop en te beluisteren op Spotify.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws