Onderzoek: 'Muzikanten zijn gevoeliger voor mentale problemen'

Ivo Mollemans | 3 november 2016
algemeen

Hoofdpijn

Het is niet onbekend dat het leven van muzikanten op tour heel erg hectisch en stressvol kan zijn. Ze vliegen letterlijk van show naar show, moeten soms bijna onmogelijke tijden zien te halen en tussendoor moeten ze ook nog hun fans tevreden zien te houden. Het is een leven waar velen van dromen, maar wat ook vaak tegenvallers met zich meebrengt.

De mentale problemen van muzikanten

Het vele reizen zorgt ervoor dat artiesten vaak moe zijn en te maken hebben met jetlags. Toch moeten de shows doorgaan en dus pushen veel artiesten zichzelf tot het randje om toch de perfecte show neer te kunnen zetten. Het is dan ook bekend dat dit negatieve invloeden kan hebben op de gezondheid van de artiest. Een recente studie genaamd ‘Can Music Make You Sick’ heeft aangetoond dat een groot deel muzikanten lijdt aan paniekaanvallen of angst.

De studie

De studie werd uitgevoerd door de bij The University of Westminster werkzame Sally Anne Gross en Dr. George Musgrave. Meer dan 2200 deelnemers tussen de 18 en 35 jaar hebben meegedaan aan het onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat 71 procent van de 2200 deelnemende muzikanten last heeft of heeft gehad van angst en dit is drie keer hoger dan in de normale maatschappij. 65 Procent ervan zei ook de gevolgen van depressie te hebben ervaren. De factoren die de deelnemers aangaven als oorzaken voor hun problemen waren voornamelijk anti-sociale werktijden, vermoeidheid en het onvermogen om hun tijd met anderen in te plannen.

LEES OOK: Onderzoek: 'Dansen maakt je emotioneler'

De studie is uitgegeven door de Engelse organisatie Help Musicians UK. Uitvoerend hoofd van de organisatie, Richard Robinson, zie het volgende over de studie:

‘Sadly the results of this survey don’t come as a surprise and paint a concerning picture of the conditions for those working in the music industry. This survey is a vital first step in helping us to establish the scale of the problem and it highlights the importance of the next phases of the survey, which will provide us with recommendations for launching the first music industry specific mental health service.’

Het is dus zeker geen probleem dat de muziekindustrie nog kan ontkennen. Er zijn veel grote artiesten die bekend hebben gemaakt problemen te ervaren of in het verleden problemen te hebben gehad met hun mentale conditie. Een bekend voorbeeld hiervan is Avicii die op 26 jarige leeftijd al afziet van het vak vanwege de problemen. Ben Pearce maakte in juli bekend dat hij zijn tour zou afkappen vanwege depressie en zelfs legend Moby maakte openbaar dat hij moeite heeft met depressie en slapeloosheid.

Het vervolg

Het tweede deel van de studie wordt momenteel uitgevoerd en in 2017 komen daarvan de resultaten naar buiten. Door deze directe aanpak wordt het hopelijk makkelijker om artiesten te kunnen helpen bij hun mentale problemen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws