Content in grote getalen illegaal gedownload ondanks verbod 

Mark Hofman | 9 november 2016
algemeen

Ondanks het feit dat er inmiddels een keihard downloadverbod geld, wordt content niet minder illegaal binnengehaald. Sterker nog: de laatste cijfers zijn al een jaar oud en tonen gewoon een stijging. Het verbod is dus hartstikke leuk bedacht, maar lijkt alles behalve te werken. 

Ondanks verbod toch veel content illegaal gedownload

Het maakt niet uit op welk gebied je het ook bekijkt: echte liefhebbers kopen hun shit. Of je nu van muziek, games of films houdt, een echte liefhebber download de boel niet illegaal. Mensen met respect voor de muziek en de artiest, kopen gewoon de single. Maar we weten uiteraard al jaren dat het illegale downloaden toch best wel aantrekkelijk kan zijn. Het is zelfs zo erg dat Tim Kuik, directeur van BREIN, ervoor gezorgd heeft dat er een downloadverbod is. Maar na een onderzoek van DVJ blijkt dat het geen enkel verschil maakt. 

De grootste groep downloaders bestaat uit Nederlanders tot 34 jaar. 19% van deze mensen geeft aan dit te doen omdat ze liever niet betalen voor iets wat ze gratis kunnen krijgen. 17% zegt dit te doen om toegang te krijgen tot content die niet in Nederland beschikbaar is en ook niet gaat zijn. 16% wil niet wachten tot bepaalde content in Nederland beschikbaar is en 13% vindt de prijzen van de producten gewoon te hoog. 

LEES OOK: Mike Mago & Dragonette komen met 'Secret Stash'

Toch is het overschreiden van het verbod als downloader niet iets om je zorgen over te maken. BREIN geeft aan zich niet te richten op illegale downloaders, maar op de uploaders die de content beschikbaar maakt. Dus ondanks het verbod kun je nog steeds lekker blijven downloaden. Maar even onder ons: het is een stuk beter als je de platen van je favoriete artiest gewoon lekker koopt. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws