MDMA zou vanaf 2021 gelegaliseerd kunnen zijn

Ivo Mollemans | 5 december 2016
algemeen

Drugsgebruik is een controversieel onderwerp. Er gaat geen week voorbij zonder nieuws over nieuwe drugs, ongevallen die iets te maken hebben met drugs of de legalisatie van drugs. Ook deze discussie kent voor en tegenstanders die allemaal wel iets te zeggen hebben over het onderwerp. De een is er fel op tegen en de ander vind dat het geen kwaad kan mits het gecontroleerd gebruikt wordt.

Legalisering van drugs

Toch zijn er steeds meer mensen die toegeven aan drugsgebruik. Het is niet zo dat men massaal stemt om elke drug legaal op de markt aanwezig te laten zijn, maar hier en daar worden verschillende soorten drugs in steeds meer staten en landen gelegaliseerd. Zo besloot de staat Florida dat wiet als medisch middel verstrekt mag worden door partijen die hiervoor de rechten hebben, maar ook in Nevada en California is zelfs al het recreatieve gebruik van wiet niet meer illegaal.

LEES OOK: Fabric London gaat opnieuw open

Zeg ‘ja’ tegen MDMA

Ook de legalisatie van MDMA lijkt steeds dichterbij te komen. Een aantal onderzoekers in Amerika hebben de positieve effecten van de drug onderzocht. Met name de manieren waarop MDMA psychologische en emotionele problemen kan verhelpen stonden centraal bij de onderzoeken. Federale toezichthouders hebben toestemming gegeven om een begin te maken met het gebruiken van MDMA in grootschalige klinische processen.

Hierbij zullen meer dan 230 patiënten worden onderzocht door het Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS). Zoals de naam al zegt houdt deze organisatie zich bezig met het onderzoeken van verschillende middelen die effect hebben op de psychologie van de mens. In het verleden hebben ze al eens mensen geholpen met het gecontroleerde gebruik van MDMA. Het ging toen om 19 patiënten die last hebben van post-traumatische stress-stoornissen (PTSS). Zij kregen drie keer een dosis MDMA en tot 6 jaar na het indienen ervan hadden de patiënten minder last van PTSS.

Ervaringen met de drug

De patiënten zelf vonden dat het proces ze goed had geholpen, maar tegelijkertijd ook erg zwaar was. Een aantal beschreven de drug als een bemiddelaar die erbij heeft geholpen om hen door hun gevoelens heen te werken. Deze resultaten waren voor onderzoekers niet verassend. Het is bekend dat MDMA een effect heeft op de amygdala, een klein deel van de hersenen dat emoties controleert. Hierdoor vertrouwen mensen onder invloed ervan sneller anderen en hebben ze minder angst.

LEES OOK: Global Drug Survey: 'MDMA gevaarlijker voor vrouwen'

Rick Doblin, oprichter van MAPS, heeft gezegd dat MDMA op medisch gebied veel te bieden heeft. Hij was zelfs zo enthousiast over de resultaten dat hij onderzoekers helpt bij een speciale ‘doorbraak therapie’ status bij de Food and Drug Administration. Dit betekent dat bij een succesvolle afronding van de derde fase van het onderzoek, de drug in 2021 zo goed als gebruikt kan worden voor medische behandelingen.

Inmiddels zijn onderzoekers al zo’n 30 jaar bezig met het onderzoeken van MDMA als potentieel medicijn. Alexander Shulgin was de eerste die de mogelijkheden van MDMA inzag en hij begon ermee te experimenteren. Later voerde hij het in bij andere psychiaters onder zijn bijnaam ‘Adam’ en sindsdien wordt MDMA ingezet bij psychische behandelingen. Toen MDMA beschikbaar werd voor anderen verloor het echter snel zijn status als medicament. Met name het gebruik op feesten heeft gezorgd voor een slechte naam en daarom heeft de Drug Enforcement Administration MDMA verbannen. Toch is de kans nu groot dat MDMA een comeback gaat maken als medicijn.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws