Zeker 33 doden na brand op dancefeest in Oakland, USA

Thomas Keulemans | 5 december 2016
algemeen

Bij een dramatisch verlopen dancefeest in Oakland (Californië) zijn afgelopen weekend minstens 33 doden gevallen toen het oude pakhuis waar het feest gehouden werd in vlammen op ging. Vrijdagnacht werd daar een underground house feest gehouden toen het complete gebouw in brand vloog en het dak instortte. Er waren op dat moment nog zo'n 60 tot 70 feestvierders binnen, waaronder ook enkele tieners en vooral veel twintigers en dertigers.

Gebouw ingestort

De brand vond plaats in oud warehouse dat twee verdiepingen telde; een gebouw op 31st Street, in het midden van uitgaanswijk Fruitvale. De trap tussen de twee verdiepingen bestond uit een stapel houten pallets. Het pand was vroeger een kunstenaarsgemeenschap, dat destijds ongeveer 50 mensen huisvestte, en inmiddels was omgebouwd tot atelier. Inwoners gaven er regelmatig illegale feestjes, waaruit de inkomsten bedoeld waren de stijgende huurkosten enigszins te compenseren.

De bewuste vrijdag van de brand betrof het een feest dat georganiseerd werd hoor label Golden Donna, dat in Wisconsin gevestigd is. Volgens berichten uit de scene was het gebouw niet voldoende voorbereid op noodsituaties: rookmelders zouden niet aanwezig zijn geweest en een zogenaamd 'sprinkler-systeem (blusinstallatie)' ontbrak ook in het oude pand. Zeer waarschijnlijk hebben het ontbreken van deze waarschuwingssignalen een belangrijke rol gespeeld in de snel om zich heen grijpende brand en de uiteindelijke omvang van het drama. Veel mensen kwamen vast te zitten op de tweede verdieping en konden door de rook geen uitweg meer vinden.

LEES OOK: Londense club Studio 338 afgebrand

Meer dan 55 brandweermannen hadden uiteindelijk ruim vier uur nodig om het vuur te blussen, maar zij konden niet voorkomen dat het dak en daarna zelfs het hele gebouw instortte. Er wordt gevreesd dat het dodental nog verder op zal lopen, want er zijn nog altijd zo'n 20 mensen vermist. Daarmee lijkt het drama uit te draaien op een van de allergrootste fatale branden de de stad Oakland ooit gekend heeft.

Beeld via nu.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws