Trance festival 'Dreamstate' verovert Amerika

Thomas Keulemans | 5 december 2016
algemeen

We hebben het al vaker gezegd en geschreven: trance is verre van dood. Sterker nog, het genre is springlevend! Zeker wereldwijd gezien is trance nog steeds aan een flinke opmars bezig - en bij ons in Nederland aan een soort revival, al is het gelukkig nooit helemaal weg geweest. De laatste jaren leek het binnen de Europese grenzen vooral goed te gaan met trance in de Oost-Europese landen en in de UK en Ierland, maar daarbuiten beleeft de stroming vooral hoogtijdagen in Latijns Amerika, Australië en... Amerika!

Dreamstate: Trance Heaven

Er wordt vaak gezegd dat trancefans tot de meest trouwe fans van álle genres behoren. De organisatie van Dreamstate, Insomniac, speelt daar slim op in met hun serie aan Dreamstate festivals. De eerste vond plaats in 2015 in Southern California (vandaar de bijnaam Dreamstate SoCal) en raakte binnen een paar uur uitverkocht; niet slecht voor een beginnend festival! Met grote namen als Paul Oakenfold, Rank 1, Paul van Dyk, Aly & Fila en John O'Callaghan viel dat ook wel enigszins te verwachten. Organisator Insomniac is verder vooral bekend van het jaarlijkse Electric Dasiy Carnival in Las Vegas. 

LEES OOK: Laat techno het genre trance herleven?

Na deze zeer succesvolle eerste editie kondigde Insomniac eerder dit jaar al aan uit te breiden naar Australië en Mexico; twee niet bepaald onlogische keuzes, gezien onze eerdere constatering dat trance vooral in die gebieden booming is. Vorige week was het echter eerst tijd voor de tweede editie van Dreamstate SoCal. Opnieuw twee dagen lang de allerbeste trance dj's die de wereld te bieden heeft, met in de line-up - hoe kan het ook anders - ook veel Nederlandse trancehelden, zoals Ferry Corsten presents Gouryella, Richard Durand, MaRLo, RAM, Menno de Jong en Jorn van Deynhoven. Pure trance heaven dus!

Dream Stage, een open hangar, was een van de vier stages op Dreamstate SoCal

De opmars van Psy-trance

Vier verschillende stages met de meest waanzinnige visuals, lasers en LED-schermen zorgen voor een geweldig spektakel en ook qua muziek lijkt er een heuse trend gaande in trance-land: psy-trance is (wereldwijd) aan een enorme opmars bezig. Deze wat hardere, donkere variant van klassieke trance wordt inmiddels ook door niemand minder dan Armin van Buuren omarmd, die in zijn ASOT radio shows steeds vaker psy-trance platen van dj's als Vini Vici, Sean Tyas en Simon Patterson verwerkt. Opmerkelijk, want psy-trance, wat een afkorting is van psychedelic trance, was een vorm van trance die we in de jaren '90 vooral veel hoorden. Het was toen ook wel bekend als Goa-trance, vernoemd naar de partyscene in de hippiebedevaartsplaats Goa (India).

Kritische noot

Toch komt de expansiesdrang van Insomniac hen ook op de nodige kritiek te staan. Omdat er vier enorme area's waren, waarbij veel top dj's op hetzelfde tijdstip draaiden en de afstand tot de stages groot was, konden veel fans hun favoriete dj's niet zien. Bovendien waren de lengtes van de sets (te) kort - vaak slechts een uurtje - , waardoor de fans niet mee werden genomen "op avontuur" en de dj's geen verhaal konden vertellen met hun tracks. Daardoor waren sommige stages op bepaalde momenten overvol, en weer anderen juist halfleeg. Het ging hier en daar ook nog eens ten koste van de geluidskwaliteit en aankleding van de stages, wat wel aangeeft dat een dergelijke uitbreiding waar Insomniac zich met Dreamstate aan waagt niet geheel zonder gevaar (en leermomenten) is.

Voorbeelden voor de toekomst

Europese trance estivals waar Dreamstate echt een voorbeeld aan kan nemen zijn o.a Luminosity en Electronic Family: geweldige line-ups, niet teveel stages (en dicht bij elkaar), waarbij dj's sets van minstens 2 uur kunnen draaien. Het is goed om te zien dat trance, dat toch een van de eerste en grootste stromingen was van de hedendaagse electronische muziek, weer zo enorm populair aan het worden is wereldwijd, maar Dreamstate zal van haar fouten moeten leren als het wil blijven groeien. 

Foto credits: Insomniac en Jake West

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws