Facebook neemt copyright van muziek steeds serieuzer

Ivo Mollemans | 7 december 2016
algemeen

Een tijd geleden deden we al bericht dat Facebook een video had verwijderd van een cover door Sarah Hollins van het nummer ‘Cake By The Ocean’. Het probleem ontstond pas toen men er achter kwam dat deze cover vaker werd bekeken dan het origineel en toen vond Facebook het tijd om in te grijpen en de video van Sarah te verwijderen. In de tijd erna is Facebook steeds strenger geworden qua rechten en muziek. Ze begonnen in september zelfs mensen in te huren die zich specifiek met auteursrechten van muziek bezighouden.

LEES OOK: Deniz Koyu ondergaat naamsverandering naar KO:YU

Facebook zet zich in voor auteursrechten

Nu is er nog meer nieuws rondom deze ontwikkelingen binnen Facebook. Het bedrijf heeft een product manager ingehuurd die zich specifiek richt op muziek gerelateerde onderwerpen. Deze persoon zal de strategie en uitvoering van de rights manager op zich nemen. Dit is het platform van Facebook dat zich inzet voor het behoud van gebruiksrechten en copyright op muziek en video’s. Het platform werd al in april aan de wereld getoond en al snel werd het vergelijken met de ID tool van YouTube. Toen er werd onthuld dat er een rights manager kwam werd er gezegd dat deze de primaire functie zou hebben om media uitgevers te helpen vechten tegen zogeheten ‘freebooting’, oftewel het stelen van iemands werk om het vervolgens op een ander kanaal te uploaden en views te stelen.

Wat betekent dit voor muzieklabels?

Voor labels en uitgevers kan dit platform veel doen. De persoon die is aangesteld als product manager werd namelijk voorzichtig geselecteerd en er werd geacht dat de personen die zich aanmelden al ervaring hadden met het werken met auteursrechten voor muziek en video’s. Daarnaast werd er ook gehint naar affiniteit met YouTube’s content ID. De vacature was gepost op de site van Facebook in november en een maand later vroeg Universal Music al of er verschillende video’s waarin covers van materiaal dat via Universal is uitgekomen te horen is neer te halen.

Facebook is dus bloedserieus aan de gang met auteursrechten en wil alles in strakkere banen laten leiden. Welke plannen ze hebben liggen voor de toekomst zullen we nog wel merken.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws