Festivals en dodelijke ongelukken: het lijkt een abstracte combinatie, maar toch komt die voor. Soms loopt het heel anders dan iedereen zou willen, maar de oorzaak van overlijden is niet altijd vanzelfsprekend. Sommige ongelukken hebben een fatale afloop en vaak wordt de oorzaak toegewijd aan drugs of overmatig alcoholgebruik.
Ook al zijn dit de twee oorzaken waarover de media het vaakst bericht doen, toch is dit in maar 13% van alle dodelijke ongelukken de oorzaak. We willen hier niet mee zeggen dat drugs en alcohol veilig zijn en je zal altijd moeten opletten als je besluit om iets te gebruiken of te drinken. Overmatig gevaarlijk gebruik wordt dan ook flink overschat. Dit komt misschien ook wel door de toenemende informatie die wordt gegeven over verantwoord drugsgebruik.
In een recent onderzoek van UBC en de University of Victoria is de som op de proef genomen en daaruit blijkt dat 13% van alle festivaldoden tussen 1999 en 2014 kwam door alcohol of drugs. Er zijn in totaal 722 dodelijke ongelukken geanalyseerd voor het onderzoek en wat blijkt: het grootste deel komt door de drukke bewegingen van het publiek, het instorten van bouwwerken of door ongelukken waar gemotoriseerde voertuigen in spel waren. Volgens de studie moeten ongelukken beter in kaart worden gebracht om nog meer, al dan niet fatale, ongevallen in de toekomst te voorkomen.
‘Because data are not systematically collected and publicly reported post-event, the actual number of deaths related to music festival attendance is difficult to determine, but the number of incidents causing fatalities appears to be rising.’
Het onderzoek brengt ook advies uit naar organisatoren van festivals. Zo zou het slim zijn om op meer festivals de mogelijkheid te bieden drugs te laten testen voor bezoekers om overdosissen te voorkomen, want dat er drugs mee naar binnen gaan is onvermijdelijk.