Los Angeles treed harder op tegen illegale feesten

Ivo Mollemans | 18 december 2016
algemeen

Dance en illegale feesten blijft een combinatie die bijna niet te vermijden is. De ene keer is het een feest van 100 personen en de andere keer van 500, maar wat de capaciteit ook is: vaak zijn die feesten niet zonder gevaren. Na het drama in Oakland waarbij 36 doden vielen is de wereld weer eens goed wakker geschud en vrijwel iedereen is het erover eens dat de veiligheid op deze feesten beter geregeld moet worden zodat incidenten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Los Angeles treed op

Ook het bestuur van Los Angeles komt met maatregelen om illegale feesten beter te controleren. Ze gaan de gebouwen waar deze worden gehouden onder handen nemen en sluiten. De dag na de brand in Oakland werd er al actie ondernomen door acht personen naar een plek genaamd ‘Purple 33’ te sturen en het te sluiten. De plek was vooral populair bij mensen die naar Burning Man gaan.

De reden dat deze plek überhaupt bestond had vooral te maken met geld. De eigenaar van het pand, Donald Cassel, vertelde tegen LA Weekly dat hij het had geopend omdat hij al $100.000 kwijt was om alleen al vergunningen te krijgen voor een legaal pand, maar zelfs nadat hij dit absurd bedrag al had uitgegeven kreeg hij het nog steeds niet.

‘There’s a live/work permit you’re supposed to get. But it’s so frightening to go to these people, because they’ll take your money and just say no.’

Natuurlijk willen eigenaren van dit soort locaties hun panden niet zomaar opgeven, maar ze zijn wel bereid om zich aan te passen.

‘We’d like to see a clear and straightforward path toward moving facilities like this into a live/work-zoned environment, permitted and everything.’

LEES OOK: Modular keert terug naar Factory 010

Het feest is nog niet afgelopen

Volgens Peter Sanders, een woordvoerder van de brandweereenheid uit LA, was alles in het gebouw illegaal.

‘Our inspector found violations throughout the building, including an illegally constructed bar, dance floor and DJ booth, as well as illegal wiring throughout, in addition to multiple living spaces that did not have permits.’

Het is best begrijpelijk dat dit soort locaties dicht moeten aangezien het niet alleen gevaarlijk is, maar ook inkomsten weghaalt van clubs die wel alle vergunningen betalen. Purple 33 is daarom zeker niet de enige feestlocatie die moet sluiten in de stad. Toch wil de eigenaar ervan zeker niet stoppen met het geven van underground feesten. Hij probeert nu om mensen uit de community op te roepen een beroep te doen op het stadsbestuur zodat dit soort feesten die bedoeld zijn voor een marginale groep mensen in de toekomst toch door kunnen gaan, maar dan wel legaal zijn volgens de wet.

‘I want to do it again. I’m not a quitter. I’m willing to do it again and show, hopefully, that it can be done...I’m not trying to hide anything. I’m trying to make it so we can set a precedent so others can follow and it won’t be this underground stuff all over town.’

Het zou mooi zijn als dit gaat lukken, maar de weg die organisatoren daarvoor moeten afleggen is nog lang en zeker niet iedereen zal meteen willen instemmen. Ook zou het zonde zijn als underground feesten waarbij een sfeer hangt die niet in commerciële clubs te vinden is, nooit meer gehouden kunnen worden omdat steden geen vergunningen willen geven terwijl organisatoren daar wel voor openstaan.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws