D-Wayne komt na burn-out weer terug in 2017

Ivo Mollemans | 18 december 2016
algemeen

Dj en producer D-Wayne werd door Afrojack ontdekt en hij begeleidde hem richting de top. Sinds die ontdekking is het hard gegaan met D-Wayne; te hard. Door de hele drukke schema’s en verplichtingen kon hij het niet meer aan en de problemen bleven zich maar opstapelen. Langzaam maar zeker weet hij alles weer op een rijtje te zetten en in 2017 wil hij weer volledig terugkomen als dj en producer.

Dj’s en burn-outs

D-Wayne is zeker niet de eerste die bezwijkt onder de druk. De gigantische aantallen shows zijn fysiek en mentaal zwaarder dan je je kunt voorstellen en daarnaast moet er ook nog nieuwe muziek gemaakt worden. Het uitbrengen van die muziek gebeurt via labels en dus moet er ook contact onderhouden worden met verschillende partijen. Toch blijft de industrie gewoon keihard doorgaan en iedereen wil wat van je. Langzaam maar zeker komen er steeds meer verhalen naar buiten van dj’s die zijn bezweken onder de drukte en het is een controversieel onderwerp.

LEES OOK: Dzeko brengt eerste solo track ‘Liberty’ uit

De burn-out van D-Wayne

Voor D-Wayne was het allemaal teveel. Voor zijn burn-out nam hij te veel boekingen aan terwijl dat niet goed was voor zichzelf en dus voor zijn carrière. Doordat hij veel moest reizen was hij ook weinig thuis en dat eiste nog meer energie.

‘Als ik weer hier was, kwam de vermoeidheid eruit. En dan die druk voelen van eigenlijk te moeten produceren.’

Toen hij echt merkte dat er iets mis was, was hij in Brazilië. De altijd zo rustige en aardige D-Wayne knapte door een hele kleine ergernis.

‘Het moment dat ik knapte was in Brazilië. Iemand was door mijn set heen aan het soundchecken. Ik irriteerde me daar mateloos aan en werd superboos. Ontplofte. En schrok van mezelf, want zo ben ik helemaal niet. Ik geloof dat ik echt bekend sta als een zachtaardige, vriendelijke jongen.’

Ook toen hij in Azië was knapte er iets in hem, maar hij wist zelf niet wat het was. Het waren uiteindelijk de mensen om hem heen die zeiden dat hij rust moest nemen.

‘Midden op een vliegveld barstte ik spontaan in tranen uit. Ik kon niet meer stoppen met huilen.’

Rusten is moeilijk voor hem. De verplichtingen van contracten blijven doorlopen, maar muziek maken voelt hij op het moment niks voor. Naar eigen zeggen was het een goede dag als hij van zijn bed de bank haalde. Door het niet kunnen nakomen van verplichtingen raakte hij ook nog eens in een rechtszaak verwikkeld die nog steeds loopt.

‘Ik kan er nu verder niet veel over zeggen. Het ligt nog te gevoelig.’

Afrojack heeft D-Wayne veel geholpen tijdens dit zwarte gat. Hij heeft hem naar de top zien stijgen en is voor D-Wayne veel meer dan alleen een zakelijk contact.

‘Hij heeft me omarmd als ik het nodig had. Voelde die momenten ook aan. We hebben nachtenlang zitten gamen. Hij is mijn mentor, m’n oudere broer als het ware. Natuurlijk is Nick ook een zakelijke partij voor mij als artiest, maar dat voelt totaal niet zo.’

Zelf wil D-Wayne in 2017 weer graag terugkomen. Hij heeft zijn eerste track alweer uitgebracht en is van plan om weer achter de decks te verschijnen, maar wel rustiger dan voor de burn-out.

Oplossing voor veel dj’s

Voor de meeste problemen bestaat gelukkig ook een oplossing. Dj’s die het druk hebben maken van hun artiestennaam vaak een bedrijf. Hierdoor kunnen ze zelf de diensten van een manager en platenmaatschappijen inhuren. Het is moeilijk om als artiest te stoppen omdat er druk is vanuit fans, zakelijke contacten, maar artiesten willen ook vaak zelf door blijven gaan zonder gas terug te nemen. Dit breekt een mens op en kan grote gevolgen hebben, zo blijkt ook bij D-Wayne.

Om dit soort gevallen te voorkomen hebben de ouders van een aantal bekende dj’s waaronder die van Hardwell en Martin Garrix de Dutch Dj Foundation opgericht. Deze organisatie wil artiesten die (bijna) bezwijken onder druk helpen en ervoor zorgen dat er ook vanuit de industrie meer begrip komt voor artiesten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws