Björk schrijft bericht omtrent seksisme in media

Ivo Mollemans | 24 december 2016
algemeen

Ten eerste even een kleine introductie over de persoon in kwestie: Björk is een IJslandse muzikant en actrice die inmiddels ook het dj vak onder de knie heeft weten te krijgen. Haar muziekstijl staat bekend als eclectisch en experimenteel. In haar carrière van ruim 40 jaar heeft ze verschillende genres onderzocht als trip hop, pop, electronic en zelfs klassiek. Dat ze een brede muzieksmaak heeft is dus zonder twijfel vast te stellen, maar of dit ook haar carrière als dj helpt is nog maar de vraag.

Björk krijgt kritiek

Laatst stond ze op de line-up voor het Day For Night Festival in Houston en na haar set kreeg ze schijnbaar heel wat kritiek te verduren. Volgens sommigen zou ze geen echte dj zijn en zich verstoppen achter de decks. In een bericht op Facebook reageert ze op deze kritiek. Zelf ziet ze dit als een vorm van seksisme en ze is van plan om de gedachtes van anderen te veranderen.

‘As you know the majority of my career I haven’t moaned about sexism and just got on with it, but I’m feeling there is an enormous positive current in the sky, a flow with possible change.’

LEES OOK: Moby: ‘alcohol en drugs zijn geen oplossing voor problemen’

Volgens haar wordt het verwacht van vrouwelijke muzikanten dat ze muziek maken over liefde en dingen die daaraan gerelateerd zijn, maar niet over politieke, culturele of activerende onderwerpen. Daarnaast heeft ze het gevoel dat men het raar vindt als een vrouw zich bezighoudt met de technische kanten van het produceren van muziek.

‘Women in music are allowed to be singer-songwriters singing about their boyfriends. If they change the subject matter to atoms, galaxies, activism, nerdy math beat-editing or anything else than being performers singing about their loved ones, they get criticized.’

Een begrijpelijk standpunt van Björk, maar misschien is het ook gewoon een persoonlijke kwestie, want er komen steeds meer vrouwelijke dj’s bij die wel de aandacht krijgen die ze verdienen zoals Rezz, Mija en Lady Bee.

Lees het volledige bericht van Björk hieronder:

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws