ACM verbiedt datavrije muziek van T-Mobile

Mark Hofman | 25 december 2016
algemeen

Wie zijn telefoonabonnement heeft afgesloten bij T-Mobile kan gebruiken maken van één van de tofste functies in de geschiedenis van de smartphone: Datavrije muziek. De provider heeft het zo geregeld dat het streamen van muziek niet ten kosten gaat van je databundel, onbeperkt Spotify dus. Wie de functie heeft zal het de komende tijd heel erg moeten gaan koesteren, want het ACM wil de dienst keihard gaan verbieden. 

ACM verbiedt datavrije muziek T-Mobile 

De dienst datavrije muziek maakt gebruik van een zogehete zero-rating. Deze zero-rating zorgt ervoor dat je als klant geen dataverlies lijdt bij het streamen van muziek. Een hele toffe functie natuurlijk, maar wel eentje waar autoriteit consument & markt het niet mee eens is. Henk Don, bestuurslid van ACM, zegt het volgende over de situatie: 

'De Nederlandse wet is duidelijk over zero-rating: het mag niet! En daarom treedt de ACM op. Zerorating kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die op internet worden aangeboden. Het gaat dan met name om diensten die veel data verbruiken, zoals Spotify en YouTube.'

T-Mobile laat weten zich van geen kwaad bewust te zijn. In de Europese wet is zero-rating onder bepaalde voorwaarde namelijk wel toegestaan:

'T-Mobile voldoet aan deze Europese voorwaarden en is het dus niet eens met het besluit van de ACM en zal de zaak aan de rechter voorleggen. T-Mobile wacht op het oordeel van de rechter en tot die tijd blijft Datavrije Muziek beschikbaar.'

Dat dit verhaal nog een flink staartje gaat krijgen is duidelijk. Bij verandering in de zaak houden we je natuurlijk op de hoogte! 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws