Dance ondervertegenwoordigd in de Top 2000

Ivo Mollemans | 28 december 2016
algemeen

Ook dit jaar is er weer gewoon een Top 2000 samengesteld en dus kan er weer een tijdlang naar de grootste hits allertijden worden geluisterd via Radio 2. Zowel oude als nieuwe nummers komen voor in de track en de genres zijn zeer uiteenlopend. Het is voornamelijk popmuziek, maar kijk niet raar op als je ineens ‘Watskeburt’ van De Jeugd van Tegenwoordig of de Pokémon Theme song voorbij hoort komen.

De samenstelling van de Top 2000

De lijst wordt niet 100% door een jury in elkaar gezet maar iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete nummers. Radio 2 speelt uiteraard wel een grote rol in wat er wel en wat niet in de lijst komt te staan, maar de meeste stemmen gelden. Dit jaar werd er geconstateerd dat er meer jonge mensen hebben gestemd dan ooit tevoren, maar die jonge mensen stemmen niet per se op jonge muziek. Ook al staat er al wat meer dance in de lijst toch is het genre nog steeds ondervertegenwoordigd tussen de rest. Oude namen als Kraftwerk, Massive Attack, en Giorgio Moroder komen wel voor in de lijst, maar jongere namen blijven uit.

LEES OOK: ACM verbiedt datavrije muziek van T-Mobile

Hoe kan dat?

Volgens Dennis Ruyer, presentator bij Radio 538, komt het vooral door het ontbreken van danceliefhebbers in de stemlijsten. Radio 2 draait bijna geen dance en dus zijn er ook maar weinig danceliefhebbers die de zender aan hebben staan, laat staan stemmen op de Top 2000. Ook Hans Schiffers, presentator van de Top 2000, is het eens met Dennis:

‘Die zenderindeling naar stijl heeft in de jaren negentig plaatsgevonden, precies de tijd dat dance opkwam. Jonge, commerciële stations waren destijds gevoeliger voor verschillende soorten nieuwe muziek dan de publieke omroep.’

Aan de andere kant licht het ook bij de manier waarop dance is gemaakt en wordt geluisterd. De meeste dance nummers zijn niet tijdloos en vervallen heel snel. Hierdoor is de kans maar klein dat mensen er überhaupt aan denken om op een bepaald nummer te stemmen.

‘Dancenummers blijven veel minder goed hangen en krijgen daar bovendien, zeker tegenwoordig, de tijd niet meer voor.’

Ook Ben Liebrand heeft zich verdiept in het ontbreken van dance:

‘Tegenwoordig luisteren jongeren alleen nog maar naar de allernieuwste nummers: wat gisteren populair was, is volgende week alweer oude troep. Een waardering over de jaren is er daardoor dus ook nauwelijks meer.’

Ervaring

Als laatste factor wordt aangegeven dat dance draait om de hele beleving terwijl veel klassiekers uit de Top 2000 emoties weten over te brengen. Om dance tot zijn volste recht te laten komen moet er gebruik worden gemaakt van een club of festival met geluidsinstallaties en showelementen waar je van opkijkt in tegenstelling tot nummer van bijvoorbeeld Robbie Williams of David Bowie.

‘Dance is iets wat als geheel beleefd moet worden. De muziek zegt niet alles, de beleving zegt ook een hoop in deze.’

Wanneer dance wel goed vertegenwoordigd gaat worden in de lijst is een kwestie van afwachten, maar ook dit jaar zijn het weer vooral de klassiekers waarvan je gewend bent ze terug te horen op Radio 2 die in de lijst staan.

Aanbevolen voor jou:
Maak de perfecte selfie op elk feest met de ASUS ZenFone 4...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws