Hoe word je een goede Yoga Class DJ in vier stappen 

Mark Hofman | 4 januari 2017
algemeen

We weten niet waarom, maar het begint een ding te worden: het dj'en van een Yoga Class. Dat electronische muziek steeds populairder wordt wisten we, maar het lijkt erop dat er na 20 jaar clubs en festivals, ook een plek is voor de dj op de Yoga-vloer. Hoe makkelijk het ook klinkt, de job kan nog redelijk tegenvallen. Daarom komt Partyscene met vier stappen waardoor je een goede Yoga Class DJ kan worden, mocht je dat willen. 

Stap 1: Maak plaats voor de Yoga instructeur 

Als Yoga Class DJ wil je dat de studenten zo energiek mogelijke muziek voorgeschoteld krijgen. De muziek moet opbouwend en luid zijn, maar er moet nog wel ruimte zijn voor een instructeur. Zonder een Yoga-instructeur lig je namelijk gewoon in een ongemakkelijke houding te slapen en daar betaal je geen geld voor. Het is dus heel belangrijk dat de instructeur goed te horen is. Je komt er immers voor je rust en schreeuwende instructeuren dragen daar niet echt wat aan bij. 

De manier waarop je dit het beste kan doen is zo min mogelijk vocale tracks kiezen. Daarnaast is live ducking iets wat heel erg van pas kan komen. Ducking is een moeilijk woord voor het verlagen van de volume. Wanneer de instructeur begint te praten, kun je met de fader het volume zo'n 30 procent zachter zetten. Op deze manier verlies je niet teveel van je muziek en is de instructeur gewoon goed te horen. 

Stap 2: concentreren en breng variatie in de mix 

Het is van groot belang dat je daadwerkelijk met de les bezig bent in je hoofd. Zoals dat ook in eenclub geldt, is dat hier niet anders. Je moet het publiek aflezen en misschien is dit bij de Yoga Class DJ nog wel een stuk belangrijker dan in de club. Een goede communicatie met de instructeur is het beste natuurlijk, maar wanneer je dit niet hebt moet je de muziek baseren op de oefeningen die uitgevoerd worden. Yoga Class DJ Flashflooder heeft de voorkeur voor het eerste: 

'My main focus is on following the pace of the class and exercises from closely watching the instructor and students, but I usually also establish some simple hand cues between the instructor and I to change the volume level or tempo and am almost always aware of where the instructor is because their body language is usually a precursor to anything they want to communicate'

Een goede verhouding met de instructeur is dus van groot belang, maar ook variatie is belangrijk. Zorg voor een andere vibe bij verschillende oefeningen en je houdt de studenten eerder geboeid. Bespreek dit soort zaken ook altijd met de instructeur voordat de les begint. Wees voorbereid! 

'I communicate a good deal with each instructor before hand to get a feel for the music they typically like to play (and why), the timing and flow of the class, and any sections where the type of audio is very important (e.g., silent portions). This is important to achieve a mutual level of trust and understanding with the instructor so you both feel comfortable and buy in together to creating a living collaborative experience.'

Stap 3: plan je set voor 60 procent van tevoren 

Zoals we net al zeiden: wees voorbereid. Het is belangrijk om voorbereid naar een klas toe te gaan en te weten waar je daadwerkelijk mee bezig bent. Als je realistisch bent is het lezen van de studenten, de instructeur en de energie in de ruimte bepalen al een full-time job. Voeg daar het zoeken van tracks bij en het wordt een onmogelijke taak. 

Het is daarom van groot belang dat je de set van te voren alvast uitdenkt. Het is goed om een aantal verschillende sets klaar te hebben liggen en je op die manier dus gewoon aan kan passen aan de klas, maar zorg ervoor dat je niet moet zoeken naar dat ene nummer. 

Stap 4: neem zelf eens wat lessen 

De laatste stap is een hele simpele: neem zelf lessen. Wanneer je tijdens een club-avond niet altijd weet wat je moet doen is de kans groot dat je bij een ander kijkt hoe het werkt. Zo werkt het ook gewoon voor de Yoga Class DJ. Neem zelf wat lessen en kijk wat je er zelf uit kunt halen. Leer hoe dj's te werk gaan en weet wat Yoga uberhaupt inhoudt. Wanneer je precies weet waar je mee bezig bent, is de taak al makkelijker uit te voeren. 
Succes!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws