Deze artiest zorgde voor de hoogste vinylverkopen in 25 jaar...

Ivo Mollemans | 4 januari 2017
algemeen

De afgelopen 25 jaar zijn er nooit zoveel vinyl platen verkocht als in 2016. De trend om albums ook op vinyl te drukken was al langer daar, maar door de vele muzikale ontwikkelingen van het afgelopen jaar werd die trend nog wat meer aangescherpt. De dood van vele muzikanten, waaronder die van David Bowie, zorgde ervoor dat mensen toch een laatste aandenken aan de artiest wilden hebben en dat deed de industrie goed.

David Bowie op nummer 1

In de UK heeft de verkoop van vinyl een hoogtepunt van 3,2 miljoen bereikt en dat betekend een toename van 53 procent ten opzichte van voorgaande jaren. De top 10 meest verkochte vinyl albums wordt aangevoerd door de inmiddels overleden David Bowie met zijn album ‘Blackstar’. Het album werd gigantisch goed ontvangen door zowel fans als critici. Dit komt mede door de inhoud van de nummers waarin David over zijn eigen naderende dood zingt. Hij overleed dan ook twee dagen na het uitkomen van het album aan kanker.

Het album werd dubbel zoveel verkocht dan de nummer 1 van 2015 en dat was Adele met ‘25’. Op nummer twee staat dit jaar ‘Back To Black’ van Amy Winehouse. De nummers 5 tot en met 10 bestaan uit albums die al eerder zijn uitgekomen, maar toch nog goed verkopen als vinyl versie.

De top 10 best verkochte vinyl albums van 2016:

1 David Bowie – ‘Blackstar’
2 Amy Winehouse – ‘Back To Black’
3 Various Artists – ‘Guardians of the Galaxy Mix 1’
4 Radiohead – ‘A Moon Shaped Pool’
5 Fleetwood Mac  – ‘Rumours’
6 The Stone Roses – ‘Stone Roses’
7 Bob Marley – ‘Legend’
8 The Beatles – ‘Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band’
9 Prince – ‘Purple Rain’
10 Nirvana – ‘Nevermind’

LEES OOK: Selena Gomez en Paulina Rubio maken dancetrack

Toch is vinyl maar verantwoordelijk voor 2,6 procent van alle verkochte muziek. Daar waar de verkopen van vinyl stegen zijn die van CD’s en downloads alleen maar gedaald. De verkoop van CD’s ging met 11,7 procent omlaag en die van downloads zelfs met 29,6 procent!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws