Stilte rondom KLF wordt verbroken door mysterieuze video 

Mark Hofman | 5 januari 2017
algemeen

In het begin van de jaren '90 waren ze daar opeens: de hits van KLF. Bestaande uit Bill Drummond en Jimmy Cauty, wist de groep hits te scoren met '3 AM Eternal' en 'Justified and Ancient'. Na deze hits bleef het, op hier en daar een geluid na, 20 jaar lang stil rondom KLF. 20 jaar stilte, tot nu.

KLF verbreekt stilte door video 

Voor we echt goed kunnen uitleggen wat er nu precies gaande is, moeten we eerst even terug in de tijd. Bill Drummond en Jimmy Cauty maakte in de jaren '80 en '90 muziek onder de namen KLF, Justified Ancients of Mu Mu, The JAMs en the Timelords. Veel verschillende aliassen voor dezelfde groep, maar dat was niet het enige waar de mannen bekend om stonden. Zo waren ze in de jaren '80 druk bezig met sampling technieken waarmee hun sound gebaseerd was op dat van The Beatles, Dr. Who, Whitney Houston en ABBA. Dit werd echter niet door iedereen gewaardeerd en door laatstgenoemde moest de groep zelfs hun album What The Fuck Is Going On in 1987 terugroepen. KLF schreef een boek en bracht The Manual uit in 1988. Het was een boek met cynisch en maf advies voor het succes van een hit (volgens geruchten hebben the Klaxons en Chumbawumba er gebruik van gemaakt). Ze kwamen met een ambient album in 1990 met de naam Chill Out, schoten een keer lege hulzen van een machinegeweer door het publiek en verbrandden ooit eens 1 miljoen dollar. In de late jaren van de jaren '90 maakte de mannen nog muziek onder namen als 2K en The One World Orchestra, maar verder bleef het stil. 

Twintig jaar na volledige stilte verschijnt er opeens een video. Een video die in 46 minuten de volledige geschiedenis van KLF weet te vertellen met een dikke nadruk op het getal 23 (het aantal jaar tussen het verbanden van 1 miljoen dollar en de video). De video is geüpload op 1 januari 2017: de dag waarop Justified Ancients of Mu Mu 30 jaar bestond. Onder de video is een bizarre beschrijving te vinden: 

On New Year’s Day 1987 the Justified Ancients of Mu Mu were formed.

On New Year’s Day 1987 were the Justified Ancients of Mu Mu formed?

FOUND

V.H.S. CONCERNING(?) :

LORD ROCK AND TIME BOY

A.K.A. THE TIMELORDS

A.K.A. ROCKMAN ROCK AND KINGBOY D.

A.K.A. THE JUSTIFIED ANCIENTS OF MU MU

A.K.A. THE JAMS

A.K.A. THE KLF

A.K.A. THE FALL

A.K.A. THE FOREVER ANCIENTS LIBERATION LOOPHOLE

A.K.A. THE FRANK AND ERNEST SHOW

A.K.A. K2

A.K.A. THE K FOUNDATION

2017 - WHAT THE FUCK IS GOING ON?

On 01/01/1987 Bill Drummond said to Jimmy Cauty “LET’S FORM A BAND CALL ‘THE JUSTIFIED ANCIENTS OF MU MU’”

On 23/08/1994 The K Foundation burnt one million quid.

2017-1994 = 23.

We weten niet of we een terugkeer krijgen van KLF (of welke van hun bands dan ook), maar dat het een bijzonder stukje entertainment is lijkt ons duidelijk. Check de video hieronder en laat ons weten wat jij er van vindt! 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws