Toekomst Burning Man in gevaar vanwege verkochte grond

Mark Hofman | 12 januari 2017
algemeen

Begin deze week heeft een Canadees-gefinancieerd mijn-bedrijf, Nevada Energy Metals LLC, een groot stuk grond gekocht in Nevada's Black Rock Desert. Ondanks dat de woestijn groot is heeft het bedrijf precies het stuk grond gekocht waar Burning Man ieder jaar gehouden wordt. De grond lijkt vol te zitten met Lithium en dat wil het bedrijf maar al te graag hebben. De toekomst van Burning Man is dus in gevaar. 

Toekomst Burning Man in gevaar 

We hebben het even voor je opgezocht: de Nevada Black Rock Desert is namelijk groot, heel erg groot. De woestijn is 2590 vierkante kilometers groot en een klein deel daarvan wordt ieder jaar gebruikt voor het legendarische Burning Man Festival. De kans dat precies dat kleine stukje grond in gevaar komt is bijzonder klein, maar het is nu echter wel het geval. Het mijn-bedrijf Nevada Energy Metals LLC heeft namelijk 16 vierkante kilometer grond gekocht in de woestijn en drie keer raden wat er precies onder die 16 vierkante km valt. Juist ja, de locatie van Burning Man. 

Heel Nevada weet toch af van het bestaan van Burning Man? Waarom zou zo'n bedrijf dan precies dat stukje grond kopen? Nou, dat is hartstikke simpel. Een mijn-bedrijf verdient geld door onder andere mineralen uit de grond te trekken en deze vervolgens te verkopen. De grond wat het bedrijf nu gekocht heeft lijkt vol te zitten met Lithium, een mineraal wat gebruikt wordt in batterijen en medicatie. De vraag hiernaar is bijzonder groot. Het gebied mag dus niet meer betreden worden en al helemaal niet wanneer het bedrijf de mineralen ook echt uit de grond haalt. Wanneer dit klusje geklaard is, zal de grond onstabiel en kapot zijn. Burning Man zou dus moeten gaan verkassen. 

Claims zoals deze gebeuren vaak in Nevada aangezien de woestijn daar vol zit met Lithium. Het is inmiddels één van de handelsmerken geworden van de staat, alleen Burning Man is dat tegenwoordig ook. Toch is een goede bron aan Lithium meer geld waard, dus is de vraag aan jou waar de Staat gehoor aan gaat geven. Juist ja, niet aan Burning Man in ieder geval. 
 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws