#FlashbackFriday: roomblanke synthpop op de zwarte dansvloer

Bart Remmers | 20 januari 2017
algemeen

Hoe Yazoo's 'Situation' een invloedrijke klassieker werd 

Vaak worden de tracks waarvan je het niet verwacht de grootste hits en/of de meest invloedrijke singles. En dat terwijl de makers ervan er weinig van verwachtten.

We gaan voor deze #FlashbackFriday terug naar de vroege jaren tachtig. De tijd dat synthpop zegevierde in de charts en de discotheken. Bands als Depeche Mode, Orchestral Manouvres in the Dark (OMD), Ultravox, Human League en Soft Cell braken door met geniale singles. Net als Yazoo, het synthesizerduo bestaande uit Vince Clarke (ex-Depeche Mode) en de soulstrot van Alison Moyet.

Van Londen naar New York

De grootste hit van het Britse duo (in de States 'Yaz' genaamd vanwege een platenlabel dat 'Yazoo' heette) is natuurlijk 'Don't Go', vele malen gecoverd en nog steeds gebruikt in sets van dj's van nu. Een andere track is misschien minder bekend bij het grote publiek, maar zeer invloedrijk geweest voor de ontwikkeling van techno en house.

Want 'Situation' - daar hebben we het over - werd een ontzettend populaire track onder vooral de zwarte Amerikaanse dj's. De talloze mixen die er waren, officieel en bootlegs, werden letterlijk grijs gedraaid in de hipste clubs van steden als New York, Chicago en Detroit. 

Synths & Soul

In Europa was 'Situation' slechts het B-kantje van 'Only You', Moyet en Clarke zagen de track vooral als 'leuk', maar zeker geen albummateriaal, laat staan goed genoeg als A-kant van een single. Het nummer - het beste van Clarke zijn synthesizermagie en het lekkerste zwarte geluid uit Moyet haar blanke strot - was volgens veel dj's echer ontzettend geschikt voor de dansvloer. Met name de François Kevorkian-12" was niet van draaitafels af te branden.

Gevolg: het werd een iconische track en kwam alsnog op de US-only versie van het Yazoo-debuutalbum 'Upstairs at Eric's' terecht. Vele latere houseproducers lieten zich inspireren door 'Situation' en het mooie is, het nummer (uit 1982!) klinkt anno 2017 nog steeds ontzettend tijdloos. Vince en Alison hebben inmiddels toegegeven dat ze de kracht van de single destijds ietwat hebben onderschat.

O ja, leuk weetje: luister goed naar de eerste seconden van de track. Het lachje van de zangeres is in de jaren negentig gesampled in het fouter dan foute 'Macarena' van het Spaanse oudemannenduo Los del Rio (1996). 

Ach ja, laten we 'Don't Go' er ook nog even inknallen... Omdat het bijna weekend is.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws