Niet alleen vinyl, ook de cassette kent een wederopstanding

Peter Güldenpfennig | 23 januari 2017
algemeen

De verkoop van vinyl is al enkele jaren flink stijgende. Goed nieuws voor de muziekindustrie in het algemeen en vinylliefhebbers in het bijzonder. Het betekent immers dat het loont om nieuwe releases op LP uit te brengen.

Verkoop cassettes kent stijging

Er is echter ook goed nieuws te melden over een ander fysiek muziekformaat, want de verkoop van cassettes is vorig jaar behoorlijk gestegen. In 2015 werden er nog 74.000 cassettes in de VS verkocht, in 2016 groeide dat aantal met 74 procent naar 129.000. De reden hierachter is dat steeds meer artiesten albums uitbrengen op cassette, vaak ook voorzien van een digitale downloadcode. Dat maakt de cassette een leuke curiositeit voor fans en tevens kunnen ze het album gewoon luisteren zonder cassetterecorder dankzij de downloadcode. Enkele voorbeelden van artiesten die een album op cassette hebben uitgebracht zijn Justin Bieber (Purpose), The Weeknd (Beauty Behind the Madness) en Eminem (The Slim Shady LP).

Of deze stijging net als vinyl aanhoudt is maar de vraag, het is tenslotte een formaat die weinig voordelen biedt tegenover digitale formaten, in tegenstelling tot vinyl wat volgens liefhebbers warmer en beter klinkt dan digitale formaten. Toch kunnen we ook dit jaar ongetwijfeld wat nieuwe releases op cassette tegemoet zien, in ieder geval op 8 oktober, Dan is het namelijk Cassette Store Day.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws